Spira

- Kroppen börjar ta emot

– Det är ledsamt när kroppen blir gammal. Den hindrar mig att göra det jag vill, säger Hedvig Karlsson.
Själv gillar hon att känna sig ren och snygg, men tycker att hon aldrig varit särskilt utseendefixerad.

- Jag tycker att det är viktigt hur man ser ut och att man är fräsch. Det speglar människan, att man bryr sig om. Inte slafsar och hafsar, säger 83-åriga Hedvig Karlsson i Holmsund.

Själv klär hon sig alltid med omsorg, och tycker inte att hennes syn på kroppen och utseende har förändrats så mycket jämfört med när hon var ung. Men då hämtades inspirationen från Åhlén och Holms klädkatalog - och fenomen som skönhetsoperationer eller anorexi hade ingen hört talas om.

- Vi var inte så fixerade vid själva kroppen. I skolan hade jag rosett i håret för vara söt, det var väl det enda. Inget smink. Det kom i och med damfriseringen, då fick jag lära mig göra make-up.

Hedvig hade egen damfrisering i 40 år. Smink har hon aldrig använt särskilt mycket av för egen del - och idag är det en omöjlighet på grund av hennes dåliga syn.

- Jag ser ju inte ens min egen spegelbild, förklarar hon.

För 15 år sedan fick Hedvig Karlsson en ögonsjukdom som gör att hon nu endast har ledsyn. Trots det klarar hon det mesta i vardagen själv, men är beroende av vissa synhjälpmedel.

Det tråkigaste, säger hon, är allt hon missar; att till exempel inte kunna handarbeta, läsa och skriva.

- Bridgen saknar jag också mycket. Det har varit min stora hobby genom åren. Idag kan jag inte ens lägga en patiens, berättar hon med besvikelse i rösten. Det är också irriterande att jag spiller och tappar saker i golvet.

Jobbigt att förändras

Inte för att hon klagar. "Det är som det är", konstaterar hon. Hedvig säger att hon aldrig haft några ålderskriser kring sitt utseende. Däremot tycker hon att det är ledsamt att kroppen blir gammal.

- Man förändras så mycket. Vikten till exempel. Jag väger nu 10-15 kilo för mycket, det är inte roligt. Snart är jag för tung för mina dagliga promenader. Kroppen börjar ta emot.

- Rynkigheten tycker jag också är jobbig. Det är ett släktdrag, min mamma hade det också. Men det är inget att göra något åt.

Det tunna grå håret som är elegant fäst i en knut bak i nacken är en annan förtretlighet för den forna hårfrisörskan. För 15 år sedan började håret falla av.

- Det var förfärligt jobbigt. Jag fick stora hårtestar i handen. Nu har jag jämt håret bakåtstruket för att det inte ska synas så mycket, förklarar hon. Det värsta jag kan tänka mig är om jag måste ha peruk!

Hedvig tror att äldre människor är lika måna om sitt utseende som yngre.

- Det har blivit mer och mer betydelsefullt hur man ser ut. De flesta vill nog vara så snygga och moderna som möjligt.

Senast uppdaterad: 16 november 2017

Dela

Hedvig Karlsson

Bild: Björn Wanhatalo

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!