Spira

Mobil "prälle" i sommarnatten

En kyrkans farsa på stan.
Så kan man beskriva pastor Mikael Åström, som i sju år har haft Umeås kvällsliv som sin arbetsplats under fredag- och lördagskvällar.
– Jag ser så mycket engagemang och positiv energi hos de ungdomar jag möter. Det är tråkigt att det oftast bara är avigsidorna som uppmärksammas.

Det är en alldeles vanlig fredagskväll på försommaren. På Rådhustorget vandrar några ungdomar och en och annan vuxen förbi Mikael Åström, som spanar efter bekanta ansikten. Det är relativt lugnt i centrum.

– För några år sedan var bilden en helt annan, berättar han. Då var det på torget alla var på helgerna – det kunde vara hundratals ungdomar under en kväll.

Mikael Åström pratar av erfarenhet. Sedan valborgshelgen 1995 har han jobbat med ungdomar i centrum. Först var det med ett litet mobilt kapell, som nu har bytts mot en vit minibuss, som kyrkogårdsförvaltningen lånar ur.

– Tanken är att vara just rörlig, förklarar Mikael. Kapellet var bra och vid stora evenemang använder vi oss fortfarande av det, men till slut blev det som en fast kyrka ändå - bara mindre. Nu kan vi lätt följa med dit där aktiviteterna är.

Detta att ungdomarna flytt torget ser han inte bara som positivt. Det kan handla om ett bedrägligt lugn.

– Visserligen är det så att många människor på en plats, dessutom ofta alkoholpåverkade, kan skapa oroligheter. Men samtidigt går det lätt att hålla koll på vad som händer, tycker Mikael. Det är ju inte så att alla ungdomar plötsligt snällt sitter hemma på helgerna. De är bara någon annanstans, kanske i mindre gäng.

”Prälle” på disco

På skoldagarna jobbar Mikael Åström inom skolkyrkan på Umeås gymnasieskolor. Varje fredagskväll drar han på den blåa ”frimärksskjortan” med den vita kragen, och fortsätter till de nattliga ungdomsmiljöerna. Under vinterhalvåret kan det vara konserter, biljardhallar och kaféer. Sommartid är det bussen som gäller, och Mikael har sin speciella runda som han brukar köra för att kolla in var ungdomarna håller till.

– Det handlar om att vara på deras planhalva, förklarar han med inlevelse. Nyckeln till den här verksamheten är kontinuitet, inte enstaka punktinsatser.

Reaktionerna från ungdomarna har enbart varit positiva.

– Många tycker att det är häftigt med en ”prälle” som går på disco. Ibland möts jag med förvåning, men jag har aldrig varit rädd eller orolig. Visst kan det ibland bli stökigt och våldsamt, men det tillhör lite av mönstret. Då finns det annat jag oroar mig för.

Viktigt med föredömen

Mikael talar om det användande av alkohol och framförallt droger som blir mer och mer vanligt och också går allt lägre ner i åldrarna. Han lägger ett stort ansvar på oss vuxna och särskilt föräldrarna.

– Det är viktig för ungdomar med goda föredömen och ibland när jag ser vuxna som lullar hem från en utekväll så blir jag bekymrad, säger han. Däremot är det jättebra med föräldrar och andra vuxna ute på stan. Det kan märkas en positiv skillnad direkt bland ungdomar när det dyker upp vuxna i gatubilden, även om de inte gör något speciellt utan bara är där.

Det är lite av det som är Mikaels uppgift – att bara vara. Han går runt, pratar några ord här och några ord där och finns till för den som behöver något mer.

– Jag älskar det här jobbet, säger Mikael med eftertryck. Det går inte att låtsas ett intresse i arbetet med ungdomar – det skulle de upptäcka direkt. Jag gillar filmerna och musiken och tittar till exempel mycket på MTV. Inte för att jag tycker att jag måste utan för att jag vill.

Själv ser han sitt arbete som ett kall.

– Kallelser kan se ut på olika sätt – och det här är min.

Dela

Mikael "Prällen" Åström

Bild: Björn Wanhatalo

"Prälle" i farten

Bild: Björn Wanhatalo

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!