Spira

Umeåkyrkor deltar i internationell temadag

– Tegs kyrka väcker känslor. Antingen tycker man om den eller också inte.

Det säger diakon Britta Östberg, apropå Kulturhusens dag den 8 september med temat Rum för religion då kyrkan har öppet hus.

I Umeå har även Backens kyrka och Helena Elisabeth kyrka öppet för intresserade.

Varje år uppmärksammas en speciell kulturmiljö i hela Europa under den så kallade Kulturhusens Dag. Till årets tema Rum för religion har alla registrerade samfund och församlingar inbjudits att delta. På 650 platser i Sverige kommer det att arrangeras visningar.

Svenska kyrkan står för de flesta arrangemangen, men även frikyrkor, buddhistiska tempel, ortodoxa kyrkor, moskéer, katolska kyrkor och sikhiska tempel visas upp.

I Umeå anordnar Backens kyrka ikonutställning, miniseminarier, konsert och guidade turer. Helena Elisabeth kyrka är öppen för visningar.

Tegs församling inbjuder till föredrag om kyrkan, guidade turer och experimentell mässa.

– Tegs kyrka väcker känslor. Antingen tycker man om den eller också inte.

Det säger diakon Britta Östberg, som arbetat med planeringen för Rum för religion. Att människor inte är oberörda inför kyrkan tycker hon är positivt.

– Man kanske måste lära sig att tycka om den, säger hon och hoppas att många besökare på söndag ska möta en kyrka som är både spännande arkitektur och ett heligt rum.

Dela

Tegskyrkan

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!