Spira

Med njutning som ledstjärna

Masoud Emadén är vän med sin kropp och sitt utseende.
– Jag njuter, därför finns jag, säger han.

Olikheter är en positiv drivkraft, vare sig det handlar om kön, etnicitet eller utseende. Det är Masoud Emadéns övertygelse i både privatliv och arbetsliv – där han jobbar på Umeå kommun med att föra in olikheter som kompetens hos de anställda.

Därför tycker han att det är synd att så många människor verkar missnöjda med sina kroppar. Man pinar dem till lydnad och försöker forma dem till att passa ett snävt ideal. Själv säger han sig vara vän med sin kropp och sitt utseende. För att ”ta hand om den” har han njutningen som ledstjärna. Han slutade till exempel att röka eftersom tobaken gjorde honom till en sämre dykare.

– Eftersom dykningen var en större njutning än rökningen slutade jag röka, berättar han. Det gäller att väga njutningar mot varandra.

Det finns alltid en symbiotisk relation mellan kroppen och själen, tror Masoud.

– Det syns på min kropp om jag är ledsen. Den mentala och den fysiska hälsan är nära sammanvävda, om jag joggar mår även själen bra, säger han.

Den syndiga kroppen

Masoud betonar vikten av att vara vän med alla delar av sig för att hitta en självkänsla som inte är beroende av modets normer och andras värderingar.

Att kropp och själ är ett märks på flera sätt. Många njuter till exempel bara på djupet av sex med någon som de verkligen älskar, tror Masoud. För honom är kroppen mycket sexualitet – men sex är samtidigt så mycket mer än att ligga med någon.

Masoud tycker att den historiska synen på människan som delad mellan den goda själen och den syndiga kroppen fortfarande lever, även om det är få som erkänner det. Att kroppen var syndig gällde framför allt kvinnan. I språk och attityder kan man se det synsättet än idag, anser Masoud. Man förolämpar till exempel en kvinna – men aldrig en man – genom att använda ord som hora eller lössläppt.

– Fundera också på de många namnen som finns för de små pojkarnas könsorgan och hur få namn det finns för de små flickornas, uppmanar han.

Själv använder han helst ett persiskt ord som betyder ”den vackra, den gulliga”.

Senast uppdaterad: 23 februari 2010

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!