Spira

Nystart och vemod i höstmörkret

Jag har alltid tyckt att hösten känts som ett avstamp.

Klara, kyliga höstvindar gör att förnyelsen bokstavligen känns i luften; skolorna startar, fritidsaktiviteter tar fart, jobbet kanske kräver en extra insats. I år har även det politiska valet blivit en påminnelse om att ta ställning och engagera sig. (Om beslutvånda kan du förresten läsa på sidan 9).

Hösten är också vemodets tid. Samtidigt som man ser fram emot det nya, kan det kännas jobbigt att lämna sommarens ledigheter och de långa, ljusa kvällarna. Vardagens slit och stress lurar bakom hörnet.

Men höstmörkret kan även bjuda på oanade tillfällen till reflektioner över livet. En spännande pratstund med tända ljus – eller intressanta möten i vardagen. I det här numret av Spira inbjuds du till ett sådant samtal som blickar bakåt. Vi diskuterar hur allting egentligen började – för en sisådär 15 miljarder år sedan. Läs även om barnmorskan Maria Trotsman, som råder oss att först och främst lyssna inåt, på kroppen, innan vi rusar vidare i livet.

En kyrkogård kan förresten vara en utmärkt plats för reflektion. En vacker park där sinnena kan vila, med rum för stillhet, meditation och läkande tårar. Kyrkogårdarna kan också fungera som en länk till vår historia, med människoöden som fångar fantasin. Vi har besökt Västra kyrkogården i Umeå – följ med på den spännande vandringen bakåt i tiden. De nyare begravningsplatserna i staden kommer vi att berätta om i nästa nummer.

Vi ses då!

Senast uppdaterad: 23 februari 2010

Dela

Jenny Eklund

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!