Spira

En resa till år 33 e.kr.

Tiggare, torkad frukt och soldater i blanka rustningar. Den här veckan är det påskvandring i flera av stadens kyrkor. Vi gjorde ett besök på Ersbodakyrkan och fick följa med på en resa bakåt i tiden.

– Titta! Vi har fått en gruppbiljett för en tidsresa till år 33! …Och den är underskriven av Pontus Pilatus!

Under påskvandringen i Ersbodakyrkan kan allt bli möjligt. Idag är det klass 1A från Ersängsskolan som har fått chansen att resa till det gamla Jerusalem utan att lämna Umeå. Församlingspedagogen Lena Arnesson är vår guide, och hon förklarar vad påsken går ut på. Vi får veta att Jesus både dog och uppstod, och att hela historien är nedtecknad i en bok som heter Bibeln.

Under stoj och stim får de barn som bättre vill passa in i den tid vi skall resa till klä ut sig; naturfärgade huvuddukar knutna efter konstens alla regler. Vägen till den förgångna tiden går via kyrkans trappa, rätt ned i källaren.

– De ser ut som små talibaner, viskar skolfröken när vi under promenaden ser ut över barnen.

Nere i källare är ett litet Jerusalem i miniatyr uppbyggt. På en marknadsplats pågår torghandeln för fullt. Bland marknadsstånd med tyger, nötter och torkad frukt får vi träffa både Maria Magdalena och fullt beväpnade soldater. Rykten går att Jesus har återuppstått. Maria Magdalena tycker att vi skall gå till lärjungarna och berätta vad som skett, och vi störtar alla brådraskat iväg ackompanjerat av soldaternas marscherande fötter. På vägen ut tar en av de små flickorna en näve nötter och smusslar undan till en tiggare som sitter i marknadsplatsens hörn.

Fiska strömming

Skådespelet är imponerande.

– Vi har jobbat på det här sedan januari, men då var ju kulisserna redan gjorda förstås.

Lena berättar att påskvandringen varit en tradition i över tio år. Den är viktig eftersom många barn inte har så goda kunskaper om helgdagen. Att då kunna ha möjlighet att lära dem på ett så roligt och medryckande sätt är bra, tycker Lena.

Vi går vidare mot Jerusalem. När vi möter lärjungarna är de ledsna, och ledsnast av alla är Petrus. Innan Jesus dog förnekade Petrus honom tre gånger och han har nu väldigt dåligt samvete. Lärjungarna vågar inte riktigt tro på ryktena om uppståndelsen men frågar ändå de gästande tidsresenärerna:

– Tror ni att han lever?

– Jaaaa!

– Tror ni att han kan förlåta Petrus?

– Jaaaa!

– Skall vi gå och fiska?

– JAAA!!!

– Strömming!, utbrister en liten flicka som sitter på golvet glatt, och sedan reser vi oss alla och traskar mot Gennesarets sjö.

Palmsaft och kex

Väl vid sjön dröjer det inte länge förrän båten är satt i vattnet och hela sällskapet är på väg ut i vågorna. Fisken lyser med sin frånvaro, men efter en uppenbarelse försöker vi att fiska på andra sidan av båten istället. Båten fylls snabbt med fisk, och Petrus börjar misstänka att det är Jesus som såg till att fiskelyckan vände. Uppspelt kastar han sig i vattnet, som består av blå filtar, och simmar i land för att ta reda på om Jesus har kommit tillbaka.

Under tiden tar vi andra oss tillbaka till stranden. Lena Arnesson bjuder på palmsaft och kex och talar med barnen:

– Har ni gjort något dumt mot en kompis någon gång, sådär som Petrus gjorde mot Jesus?

– Mmmm.

– Vad skall man göra då?

– Man ska säga förlåt.

Efter ett tag kommer en överlycklig Petrus instörtande och förklarar att Jesus inte bara uppstått utan även förlåtit honom hans svek. Därefter är det dags att åka tillbaka till år 2003 igen och Lena gör sitt bästa för att samla ihop barnen. Två pojkar vägrar. De trivs bra där de är. En av dem sätter sig demonstrativt på filtstranden medan den andra börjar simma över det golv som är Gennesarets sjö.

Dela

Maria Magdalena berättar att Jesus återuppstått

Bild: Ingela Hjulfors Berg

Fiskafänge med lärjungarna

Bild: Ingela Hjulfors Berg

Barnen släcker törsten med palmsaft och kex

Bild: Ingela Hjulfors Berg

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!