Spira

Kyrkoanställd säger upp sig

Den kyrkoanställde mannen, som nyligen friades i en våldtäktsdom i Umeå, slutar på egen begäran sin anställning inom Svenska kyrkan i Umeå. Samtidigt har åklagaren överklagat den friande domen.

– Vi ger honom ett avgångsvederlag för att ge honom en möjlighet till nystart. Samtliga parter är överens om att en fortsatt anställning inom samfälligheten inte längre är möjlig, säger kyrkonämndens ordförande Olof Lönneborg, s,

Uppsägningslön

Kyrkonämnden i Umeå kyrkliga samfällighet, har i samråd med Sveriges lärarförbund och den kyrkoanställde, beslutat att ge mannen uppsägningslön i femton månader.

Kammaråklagare David Ludvigsson har i dagarna överklagat tingsrättens friande dom mot mannen. Mannen stod åtalad för bland annat grov våldtäkt alternativt grovt sexuellt tvång.

Tingsrätten var oenig i sin dom. Två nämndemän ansåg att mannen borde dömas för våldtäkt, sexuellt tvång, grovt olaga hot och övergrepp i rättssak.

Överklagat till hovrätten

Kammaråklagaren bygger sitt överklagande på nämndemännens skrivningar. Efter sommaren beräknas de nya förhandlingarna i Hovrätten för övre Norrland ske. Den kyrkoanställde mannen har även överklagat åklagarens överklagan

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!