Spira

Umeå TV-mecka för livsåskådning

Seriöst men inte knastertorrt. Mer djup än lätthet. Mer livsfrågor än teologi. Livsåskådnings-tv i Umeå vill resa frågor som berör folk över fikat.

Livsåskådningsprogrammet Existens produceras i Umeå och leds av programledarna Per Melander och Anna Lindman. Under våren har de tillsammans med tv-teamet kajkat runt i en minibuss – ständigt på jakt efter nya inspelningsmiljöer, studion är bannlyst. Inget av de tolv programmen är det andra likt.

– Det är lite stressigt. Det är nya bud varje dag, men vi vill hellre vara i miljöer som passar till ämnet än i studio, säger Anna Lindman.

Hampstjärnsstugan, ett populärt utflyktsmål utanför Umeå, är den här gången inspelningsplats för ett program om genetik, gäst är Henric Falkman som lider av sjukdomen cystisk fibros.

Fokus är inställt på livsfrågor som inte behöver vara teologiska. Existens vill vara ett livsåskådningsmagasin med snabbare tempo och aktuell känsla.

– Programmet är seriöst, men inte formen. Det är hela tiden en balansgång, det får inte bli för hurtigt och naivt, säger Per Melander.

TV lockar lika många som kyrkorna

SVT i Umeå är mecka för hela Sveriges livsåskådnings-tv. Förutom Existens producerar de gudstjänster, musikprogram och helgsmålsringning. Sverige har en 75-årig tradition av radio-och tv-gudstjänster. Antalet tittare under en tv-gudstjänst är lika många som besöker samtliga kyrkor och samfund i Sverige under en vanlig söndag.

Dag Tuvelius är sedan årsskiftet ny samordnare för livsåskådningsfrågor på SVT. Han lägger betoningen på livsåskådning, inte religion.

– Vår målsättning är att våga ta tag i det som berör människor. Det förutsättningslösa mötet ska genomsyra alla våra program.

Dag Tuvelius skulle vilja starta ett filosofiskt program i tv, där svaren inte är så självklara, inte ens för folk i kyrkorummet. Han menar att det ges alldeles för lite utrymme till att tänka i filosofiska termer i tv.

– Det skulle till exempel vara intressant att ha en allmän diskussion om ärkebiskopens uttalande om jungfrufödelsen. Det är ett hälsotecken att den debatten har upprört så många utanför kyrkan.

Medias bevakning av livsåskådningsfrågor har ökat rejält de senaste tio åren, till exempel med Insidan i Dagens nyheter och Idagsidan i Svenska Dagbladet. Fler och fler redaktioner har upptäckt att människor vill ha den här typen av frågor. Schablonbilden över vilka tittare som lockas av livsåskådningsprogram håller därmed på att blekna.

– Det är ingen homogen grupp som tittar på våra program. Vi försöker göra program som är äkta och trovärdiga, med hög kvalitet och tydligt innehåll. Frågor om islam kan vara lika intressanta som EFS, det öppnar våra möjligheter.

Andra kulturer och religioner

Till påsk producerade Dag Tuvelius till exempel en judisk påskmåltid där man besökte en svensk ortodox judisk familj. Ett program som fascinerade många tittare.

– Toleransen för andra kulturer har ökat i Sverige. Vi reser mer och träffar människor från andra kulturer. Vi är ett folk som är på väg att lämna jantelagen. Det svenska samhället har blivit öppnare och det går inte att stoppa, säger han.

Existens’ programledare Per Melander sadlade för snart tio år sedan om från präst i Svenska kyrkan till journalist.

– Om stå-upp-komikern Jonas Gardell hade skrivit sin bok om Gud för 20 år sedan, då hade ingen trott att han var riktigt klok. Men i dag är det inte lika komplicerat med livsåskådningsfrågor. Ett livsåskådningsprogram med ett multietniskt perspektiv, liknande Mosaik, skulle vara kul att få göra. Det gäller att vara vaksam, det finns fler trosinriktningar i Sverige än bara Svenska kyrkan. De är också våra tittare, säger Per Melander.

Senast uppdaterad: 23 februari 2010

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!