Spira

5 frågor till Hanna Pettersson

Varför är du så engagerad i Gambia?

Jag har varit intresserad av volontärarbete sedan jag var liten. När jag var tolv år ville jag starta ett barnhem! Jag ser hela tiden snedfördelning och orättvisor i världen och att då få åka iväg och se hur jag kan hjälpa andra är en sporre. Dessutom är jag intresserad av att resa och se andra kulturer.

Vilket är ditt starkaste minne från resan?

Det var när vi besökte en by som heter Kabakel, där YMCA Gambia driver ett projekt för att hjälpa flyktingar från Senegal. Vi besökte skolan där barnen sjöng och dansade för oss. Det fanns ett annat slags lugn i Kabakel än i huvudstaden Banjul, och vi slapp bli påhoppade som turister.

Vad gjorde ni mer?

Vi fick bland annat se några skolor som drivs av YMCA Gambia. Alla barn i Gambia har rätt att gå i skolan, men eftersom familjerna själva måste betala skolavgift och uniform har inte alla råd med det. Vi besökte också sjukhuset i Banjul, men samtidigt gjorde presidentfrun ett besök där, så det var knappt att vi fick komma in!

Vad var syftet med resan?

Resan var en del i informationsprojektet InterSyd, som vi har fått pengar till från Sida via Sensus studieförbund. Målet är att öka kunskapen om unga människors situation i Gambia. Sedan vi kom hem har vi därför haft föredrag om resan och vad vi lärt oss, både för allmänheten och för KFUM.

Vad händer nu?

Projektet avslutades i februari, men Gambiagruppen kommer att fortsätta träffas. Just nu är vi bara två personer, så vårt första mål är att få fler medlemmar! Vi ska också fortsätta hålla kontakt med dem vi lärde känna på YMCA i Gambia och längre fram hoppas vi kunna samarbeta med dem, både genom bistånd och erfarenhetsutbyten av olika slag.

Fotnot:

KFUM är en del av den världsvida organisationen YMCA.

Senast uppdaterad: 23 februari 2010

Dela

Hanna Pettersson svarar på fem frågor från SPIRA

Bild: Helena Andersson Holmqvist

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!