Spira

Biker med bibel och butik

Det ligger en mättad doft av olja och bensin över den dunkla lokalen.

Motorprylar av alla de slag samsas om utrymmet med hjälmar, skyddsglasögon och skinnkläder. Uppställda här och var i rummet står motorcyklar i olika stadier av hopbyggnad, nästan som dinosaurieskelett på ett museum. På en vägg sitter en tavla som föreställer Jesus och från en bandspelare hörs ett bibelstudium.

Det här är motorcykelklubben Believers lokal – Mikael Enholms andra hem.

– Här trivs jag, utbrister Mikael. Klubben står för sammanhållning kring våra gemensamma intressen, motorcyklar och vår kristna tro.

Mikael Enholm är fembarnsfar, kristen, biker, butikschef för Myrorna och frälsningssoldat. Ungefär i den ordningen. Tron är ingenting han har med sig hemifrån.

Istället har han själv letat sig fram till den församling där han trivs bäst.

– I Frälsningsarmén kände jag att jag passade in, säger han. Det var den sociala tanken som attraherade mig. Kropp och själ hör ihop och är du hungrig kan du inte tänka på frälsning.

Mikael hade ändå svårt att riktigt hitta något som var hans eget inom kyrkan. Han nådde inte dit han ville och tyckte att för mycket rörde sig inom de egna väggarna.

– För den som inte gillar att sjunga gospel kan det vara svårt att göra sig hörd, menar han. Till slut blev det mitt motorintresse som gav mig idén och möjligheten.

HD smäller högst

Mikael hade redan en motorcykel och sökte helt enkelt upp en klubb och frågade om han fick hänga på. Från början blev han medlem på prov och på den vägen är det.

– Det enda som krävs för den som vill vara med i bikersvängen är det genuina intresset för motorer i allmänhet och motorcyklar i synnerhet, säger han. Det går egentligen bra med vilken motorcykel som helst, men det är klart att en Harley-Davidson eller Triumph smäller högre än andra.

De modellerna kan byggas om, förändras och förbättras i det oändliga. Det är också vad alla bikers pratar om när de träffas. Någonting som gör det enkelt för Mikael och hans kristna klubbkompisar att komma in i gemenskapen i mc-världen.

– Vi har ju alltid något att prata om och därför blir det inga konstigheter, berättar Mikael. Min tro har aldrig varit något hinder. Det kan börja med att vi diskuterar mitt nya bakhjul och det blir en ingång till fortsatt samtal.

Följer inte jantelagen

Mikaels erfarenhet är att vem som helst är välkommen bland bikers och att varje biker är en kompis. Alla stannar till vid vägkanten och hjälper till när något krånglar och de kan alltid få husrum hos varandra när det behövs.

– Det är en härlig sammanhållning, tycker han. Visst ser de flesta ganska hårda och kanske hemska ut, men inuti är de hur fina som helst. Jag känner mig trygg i den här världen.

Det tuffa utseendet med tatueringar, rakade huvuden och skinnkläder gör att personerna syns och är till för att sända ut signalen att de inte följer den svenska jantelagen utan lever ut sina vilda jag.

– Jag har också anammat den stilen och trivs med det, säger Mikael. Det gör att jag ses som en i gänget och möts med respekt.

Siden, sammet, trasa, lump

Livet med motorcykeln och bland klubbkompisarna tar självklart upp en stor del av hans tid, men Mikael är också djupt engagerad i sitt arbete på Myrorna. Han har arbetat där i femton år och är nu butikschef.

– När jag började visste jag inte ens vad Myrorna var för något, berättar han. Jag var egenföretagare, men ganska less på det.

Då var Myrorna i Umeå en liten verksamhet, som låg i en mörk och tråkig lokal och det var nog många som, precis som

Mikael, inte visste vad det var. Han arbetade hårt på att förändra affärsidén och inställningen bland människor och idag är butiken i Umeå en av de större i Sverige. Han visar gärna runt i lokalernas bakre delar där möbler, husgeråd och böcker som lämnats in sorteras. Kläderna granskas faktiskt av en modekonsult i Stockholm innan de kommer ut i affärerna.

– Det vi har i våra butiker ska gå att sälja och det gäller speciellt kläderna, berättar Mikael. Framför allt vill vi locka unga människor att handla här.

För att inga kläder ska hänga för länge på sina galgar datummärks varje plagg. Det märks att det bor en företagarsjäl i Mikael, men det är ändå den grundläggande tanken med Myrorna som ger honom mesta glädjen i arbetet.

– Det hör ihop med Frälsningsarméns sociala arbete, tycker han. Alla som skänker något och alla som handlar ger sitt bidrag till det arbetet.

Mikael är övertygad om att Gud har en plan med våra liv och att det är den planen som fört honom dit han är idag. Han känner att han hittat sin nisch både i sitt arbete och som kristen biker.

– Så är det ju det här med sötman, säger han och ler. Sötman när Jesus är riktigt nära.

Senast uppdaterad: 23 februari 2010

Dela

Mikael Ehholm med sin tatuering på armen som tog tre timmar att göra och som han fått i 40-års presnt av sina kompisar.

Bild: Johan Gunséus

HD smäller högre än andra märken, tycker Mikael.

Bild: Johan Gunséus

Många bikers pryder sina motorcyklar med demoner och djävlar, men Mikael och hans klubbkompisar väljer andra motiv.

Bild: Johan Gunséus

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!