Spira

Flyttlass och rötter

Jag har flyttat igen! Jaa, nu är jag här i Umeå och det är sjuttonde gången som jag slår ned mina bopålar inom Sveriges gränser. 17 gånger (puh), och då har jag inte räknat med alla gånger som jag flyttat som barn. Det är bra att flytta, på flera sätt.

För det första så kan man lätt komma ihåg olika händelser, beroende på var man bodde just då.

För det andra får man många vänner utspridda i landet, som man kan hälsa på och få veta allt skvaller som händer runt omkring.

Och för det tredje så är det bra att flytta så att man får göra en ordentlig utstädning.

Det finns även nackdelar med att flytta, även om fördelarna är större. En nackdel är att jag inte riktigt kan hålla reda på hur många dagis och skolor som mina fyra barn har gått i. Jag fick lite skuldkänslor när min yngsta son frågade mig med en lite anklagande stämma ”Mamma, vet du hur många gånger jag har bytt skola egentligen”? Neej, det vet jag faktiskt inte! Jag vet inte heller ungarnas fyra sista siffror i personnumret, eller min mans! Man kan väl inte hålla reda på allt heller!

Jag antar att alla flyttningar gjort mig lite mindre känslig för oväsentliga detaljer. Men jag har lovat mig själv att bli bättre på att komma ihåg födelsedagar och andra viktiga datum.

Jag har alltid trott att jag var same. Det skulle ha förklarat en hel del, med mina uppbrott och flyttningar hit och dit, eftersom samerna är nomader. Men efter en tripp upp till Kivineimi där mamma är född, fick jag reda på att jag inte alls är släkt med samerna. Så nu har jag ingen förklaring längre till att jag flyttat runt i Sverige.

Kanske har jag letat efter mina rötter och i sådana fall är jag nu på rätt planhalva, biologiskt och geografiskt sett och det vore skönt att få stanna till lite längre just här i Umeå.

Jag är tacksam mot Gud för att han alltid följt med mig på alla ställen dit jag flyttat, för utan honom hade jag aldrig orkat.

Så tack till dig, som uppstod överallt för mig.

Maria Burman, präst i Umeå stads församling

Senast uppdaterad: 23 februari 2010

Dela

Maria Burman

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!