Spira

Hellre svettig på cykel än bekväm i bil

Personen i andra luren hör mitt flåsande och utbrister: ”Jaha, du är inte hemma ännu!”

Jag kämpar för att få tillbaka andan och förklarar kortfattat att jag stannade till på apoteket på vägen hem.

Efter samtalets slut slår jag åter på radion i hörlurarna och börjar trampa igen. Regnet smattrar mot trottoaren och jag skattar mig lycklig över mitt regnställ. Vännerna frågar hela tiden när jag ska skaffa bil, en del har till och med haft förslag på billiga, bra, äldre bilar. Visst lockar det kunna vara hemma utvilad och torr på tio minuter, istället för att komma hem blöt och svettig efter 30 minuter. Det är tilltalande att stanna till vid affären och handla utan att behöva tänka på vad som ryms i ryggsäcken. Eller att ha möjlighet att ta min kanin till veterinären när helst jag behöver, utan att behöva försöka ordna skjuts.

Sedan kommer jag att tänka på de vänner som har bil. Hur fort de blev bekväma av sig. Bilen följer med överallt. Cykeln är glömd, bussen är seg och att gå – det tar tid.

Jag ser köerna längs E4:an, vissa dagar sträcker de sig över hela Tegsbron. Tankarna vandrar vidare till avgaser, kostnader för bensin, försäkring och underhåll.

Vad dyrt det verkar och krångligt!

Den här vintern har jag lagt ut femtonhundra kronor på en fin cykelhjälm och rediga dubbdäck, det är vad en del lägger ut på bensin i månaden.

Nej, bil blir det nog inte på ett tag framöver. Dessutom är ju sommaren snart här! Fast nog är det tur att man har snälla vänner och en pojkvän som ställer upp och skjutsar mig de gånger jag inser cykelns begränsningar.

Senast uppdaterad: 23 februari 2010

Dela

Christina Andersson funderar och argumenterar

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!