Spira

En traditionell julkrubba, men här tillverkad av pepparkaksdeg, kristyr, kolasnören och silverkulor. Bild: Peter Lindegren

Jesus och stallet som pepparkakor

Får med ull av vit kristyr trängs med tre nygarnerade vise män på Marie Rönnbloms arbetsbänk. I år har hennes pepparkakshus fått formen av en julkrubba

Kategorier: Recept 

Var det peppar i pepparkakorna förr i världen? Vissa experter säger ja, andra nej. Klart är att pepparkakor har bakats i Sverige ända sedan 1300-talet och att kakorna från början var väldigt kryddstarka. Dagens pepparkakor är vänligare mot gommen, och doften av nybakt pepparkaka smeker näsan i köket hemma hos Ersbodakyrkans husmor Marie Rönnblom.

Väggarna i Maries radhus är täckta med egenhändigt målade tavlor, och de pepparkaksfigurer hon redan garnerat är vackra som små konstverk.

Marie klipper ett litet hål längst fram i en pappersstrut fylld med vit kristyr och börjar med van hand rita ut konturer och ansikten på Josef och herden. Stjärnan och gloriorna runt Marias och Jesusbarnets huvuden pryds med gul kristyr och små silverkulor. Till krubban och stalltaket behövde Marie halm och hon visste först inte vad hon skulle använda.

- Jag funderade på vad som är halmlikt och kom att tänka på kolasnören! Det är ju gott också, säger Marie.

 

Snabbt med hett socker

När alla figurer är garnerade kommer momentet som kräver en viss snabbhet. Marie doppar figurerna i smält strösocker och sätter fast dem på runda bottenplattor så att de ska kunna stå. Det går så fort att fotografen nästan inte hinner med att ta bilder. Därefter sätts stallet ihop.

- Oj, vilken glipa det blev i taket! Men det går nog att laga med lite mer socker, säger Marie lugnt.

Tidigare har hon bara gjort mer traditionella pepparkakshus, men arbetet med julkrubban har inspirerat henne.

- Jag funderar på att göra ett åttkantigt lusthus med gelatinblad som fönster, där man kan ställa in ett ljus. Men det får vänta till nästa jul, säger Marie.

Mallar till alla figurerna och krubban att ladda hem som pdf-fil.

Pepparkakskrubba

Ingredienser

  • Pepparkaksdeg

  • Kristyr

  • 2 dl siktat florsocker

  • ½ äggvita

  • 2-3 droppar ättikssprit

  • Vispa ihop ingredienserna med elvisp. Droppa i karamellfärg om kristyren ska vara färgad. Häll kristyren i en smörpappersstrut, klipp ett litet hål och börja garnera!

Gör så här:

Maries tips

Kavla degen tre millimeter tjock för delarna till stallet, något tunnare för figurerna.

Skär ut delarna direkt på plåten.

Det går bra att använda vanliga formar för gubbar, gummor och djur till krubban.

Skär de kanter som ska passas mot andra kanter raka direkt efter att plåten har tagits ur ugnen.

Vispa kristyren med elvisp så blir den mer lätthanterlig.

Lästips: Pepparkakshus av Ylva Norman och Eva Grane

Senast uppdaterad: 7 november 2011

Dela

Om man skär ut delarna direkt på bakplåtspappret slipper man flytta på dem.

Bild: Peter Lindegren

Mall och pepparkaka, som garneras efter eget tycke.

Bild: Peter Lindegren

Med vit kristyr ritas konturerna på herden.

Bild: Peter Lindegren

Betlehemsstjärnan

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!