Spira

När undret inte sker

Kronisk smärta följer Kristina Johansson. För 15 år sedan var värken som värst, men trots förbön uteblev undret. Tack vare ny behandling mår hon bättre idag, och jobbar som diakon på sjukhuskyrkan i Umeå.

Jag har varit kristen hela livet så när jag drabbades av en nervskada följd av svåra smärtor var jag ganska bestämd över att Gud borde göra ett under. Det hade vi ju lärt oss. En ung mamma ska inte behöva vara sjuk. Jag fick förbön, smordes med olja och läste mycket om under i Bibeln.

I efterhand kan jag se att jag försökte ställa krav på Gud. Det liknande nästan magi – undret berodde på mig, hur jag bad och hur mycket jag trodde. Det blev förstås en väldigt stor besvikelse när undret uteblev. Jag började fundera på vem Gud egentligen är.

Men det under som hände med mig var att jag inte tappade min gudstro. Jag tänkte mycket på bibelordet när en lärjunge säger till Jesus: ”Herre, till vem skulle vi gå?” Jag var också med om en stark andlig upplev-else, som blev en vändpunkt. Jag blev glad i Gud och det har hållit i sig sedan dess.

Den grundläggande tron, att Gud älskar och har sänt sin son till världen, blev det viktiga. Gud fanns med i lidandet. Att

Jesus också hade lidit blev en tröst.

Min tro på under finns kvar, men Gud gör inte mirakler på beställning från oss.

Under på sjukhuset

I mitt jobb på sjukhuskyrkan har jag inte varit med om att se konkreta mirakler, som att lama börjar gå. Men jag tror att Gud använder läkarvetenskapen. Det man kan tycka är tillfälligheter, som kanske leder fram till ett tillfrisknande, är för mig tecken på Guds omsorg.

Undren i Bibeln berättar för mig att Gud bryr sig om hela människan – både kropp och själ. Undren hände ju ofta i folksamlingar då Jesus såg den enskilda människan i hopen.

Jag tror att vi har rätt att be till Gud om allt. Men ibland kan jag tycka att ”det här är en världslig sak”. Jag kan beundra dem som ser Guds ledning i allt, som att de hittar borttappade nycklar. Själv har jag en lite krassare syn och tänker att vissa saker här i världen får vi faktiskt ta ansvar för själva.

Senast uppdaterad: 23 februari 2010

Dela

Kristina Johanson utanför sjukhuskyrkans expedition på Universitetssjukhuset i Umeå

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!