Spira

Om Umeå var världen

Varje dygn dör 5 000 barn i världen för att de druckit smutsigt vatten. Bristen på rent vatten dödar närmare 4 miljoner vuxna och barn varje år. Siffrorna är ofattbart stora och svåra att ta till sig, särskilt för oss som lever i en vattenrik del av världen.

Kanske kan vi förstå situationen bättre om vi gör ett tankeexperiment. Tänk dig att Umeå är världen och att siffrorna även gäller oss, hur skulle våra liv se ut då?

Plötsligt skulle alla som bor på Teg, Ålidhem, Carlshem och Sofiehem, omkring 20 000 personer, helt sakna tillgång till rent vatten. Många av dem skulle bli sjuka av att dricka det smutsiga vattnet och varje år skulle drygt 60 umebor dö, mer än hälften av dem barn.

Krig och konflikter

Av de barn som överlever skulle varje år

1 500 smittas av parasiter, som tar näring ifrån dem och hindrar dem att växa och utvecklas ordentligt. Hos både vuxna och barn skulle det smutsiga vattnet ligga bakom en rad allvarliga diarrésjukdomar. En fjärdedel av umeborna, över 25 000 personer, skulle drabbas varje år.

Vattnet skulle också orsaka konflikter mellan stadsdelarna. De som bor uppströms älven, på Backen och i centrum, skulle för-orena vattnet och dämma upp älven för eget behov, utan att ta hänsyn till de uttorkade stadsdelarna längre ner.

Senast uppdaterad: 23 februari 2010

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!