Spira

Risken att betraktas som knäpp har minskat

Under händer ganska ofta. Det hävdar forskaren Tomas Lindgren, som hört hundratals berättelser om uppenbarelser och andra under.

Det finns mycket som kan betecknas som under. Kanske allt som får oss att förvånas, att förundras.

– Under är inte bara sådant som bryter mot naturlagarna. Under är positiva händelser som inte uppfyller våra förväntningar på hur saker och ting brukar vara, säger Tomas Lindgren.

Genom sin forskning som religionspsykolog vid Umeå universitet har han mött hundratals människor som haft upplevelser som tycks oförklarliga – så kallade paranormala upplevelser. Det är obegripliga tillfrisknanden, starka gudsmöten, nära döden-upplevelser med mera.

Som forskare försöker han förstå vad som rent psykologiskt händer i människor när de är med om religiösa upplevelser. Han märker att uppenbarelser oftast sker när människor befinner sig i en kris. Att intensiva upplevelser ofta innebär att deras liv förändras, att de får en ny tillförsikt inför livet och känner sig tryggare. Han märker också att man måste känna till religiösa personer, som Jesus eller Maria, för att få en uppenbarelse av dem.

Men att vilja förstå är inte detsamma som att försöka bortförklara undren.

– Man kan se saker ur flera perspektiv. En botaniker kan analysera en blomma och samtidigt njuta av att den är vacker, förklarar han.

Mindre fyrkantigt

Tomas Lindgren fascineras av att höra människors berättelser.

– Det är kul när människor knackar hål på vår ganska fyrkantiga världsbild. Visst, det är lite hotfullt, men intressant. Om tillräckligt många berättar om sina upplevelser måste vi ta dem på allvar.

De senaste 20 åren har människor blivit mer och mer öppna för gåtfulla händelser, anser Tomas Lindgren. En förklaring kan vara den upplevelsekultur som vi lever i. Därför vill han också påpeka att det är helt okej att inte ha några upplevelser. Han reagerar också negativt på när under blir underhållning.

– Jag tycker det är förmätet att tro att Gud inte har mer att göra än att tillfredsställa vårt behov av spektakulära händelser, säger Tomas Lindgren.

Han tror att det kan vara något lättare att berätta om under man varit med om idag, än för 10-15 år sedan. Rädslan att bli betraktad som lite knäpp är mindre. Samtidigt bör kanske inte allt berättas.

– Vissa händelser vill man inte dela med vem som helst. Upplevelserna är för dyrbara och värdefulla för det.

Senast uppdaterad: 23 februari 2010

Dela

Forskaren Tomas Lindgren

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!