Spira

Söndagsskolan lever i Ersmark

Dockteater, vattenfärger och charader är gudstjänst på barnens vis i Ersmarkskyrkan.

Den lantliga omgivningen med hästhage vid parkeringen och röda hus med vita knutar, tycks spegla av sig inne i Ersmarkskyrkan som ligger mitt i byn. I kyrkan är det liv och rörelse på söndagsmorgonen redan före gudstjänsten. Åtta barn har satt sig på stolarna i söndagsskolerummet som står uppställda i en cirkel.

– Du har tagit fram ett nytt ljus, säger Elin Bäckman till Maj-Britt Buren som är söndagsskoleledare. Undrar hur länge det kommer att räcka.

– Det kommer nog att räcka hela terminen, svarar Maj-Britt Buren innan hon tänder det stora ljuset.

Alla är tysta och lite andäktiga.

Noah åker leksaksfärja

Så blir det dockteater om Nanny och Farfar som bygger en båt. Farfar kommer att tänka på Gubben Noah och berättar.

– Noah var en farbror som brydde sig mycket om vad Gud ville och Gud tyckte mycket om honom och hans familj. Gud sa till honom att han skulle bygga en stor båt, så det gjorde Noah, fast andra människor tyckte att han var lite prillig.

En plastbalja blir skådeplats när Maj-Britt åskådliggör översvämningen som Noah och hans nära klarar sig från, en leksaksfärja får vara arken. Maj-Britt ställer upp plastdjur på båten och skapar regn med hjälp av en vattenkanna.

– Det viktiga i den här berättelsen är att Noah gjorde som Gud sa, fast han inte förstod varför han skulle göra det, avslutar hon.

Vuxna som gått söndagsskolan minns kanske sparbössan med en mörkhyad nickande gosse på. Den finns inte kvar, när det blivit dags för insamling till barn i andra länder, går en vanlig kollektbössa runt.

– Tidigare skickade vi pengarna till Tanzania där ett par församlingsmedlemmar arbetade som missionärer, det var jätteroligt att ha direktkontakt med mottagarna. Nu skickar vi till EFS arbete Barn i alla länder.

Leker med vattenfärger

Vatten är återkommande tema i Ersmarks söndagsskola i år. Efter samlingen får barnen måla ”vått i vått”-målningar. Emma Degerman som också är söndagsskoleledare visar hur det går till. Pappersark blöts ner med en svamp som doppats i vatten, innan vattenfärger droppas på.

Aktiviteten och skaparlusten stiger. Det ena fina konstverket efter det andra bärs ut ur rummet för att läggas på tork i köket. Ingen bild blir den andra lik.

Söndagsskolan avslutas med charader av djur. Ett och ett går barnen fram, sedan de kommit på vad de vill gestalta. Det är tydligt att de känner sig trygga i miljön för alla väntar ivrigt på sin tur.

Efteråt samlar Maj-Britt barnen i en ring, de tar varandras händer och ber Gud som haver. Nästa söndag är det söndagsskola igen. Men nu är det dags för fika, barnen blir de första som tar för sig av fikabrödet innan den övriga församlingen hittat vägen till matsalen.

Senast uppdaterad: 23 februari 2010

Dela

Lek med vattenfärger på Söndagsskolan i Ersmarkskyrkan

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!