Spira

Spira testar barnbiblar

När barnen i Umeå och Tavelsjö är fyra-fem år får de en bibel av Svenska kyrkan. Men hur läser man den för barnen? Spira frågade tre pedagoger i Ålidhems församling, som använder Bibeln dagligen.

Är Bibeln verkligen en barnbok?

– Barnbiblarna är barnböcker. Språket är enklare och barnen kan känna igen sig i många av berättelserna, säger Deborah Arnfjell.

– Men visst sorterar vi bland berättelserna, tillägger Sarah Öberg. Vissa skildringar får vänta tills barnen blir lite äldre. Många barn har till exempel svårt för att Farao ville döda alla småbarn i berättelsen om Mose.

Lita på Gud

En av de vanligaste berättelser för barn är Noas ark. Men den undviker Gun-Marie Fredriksson, som jobbar med 4-6-åringar.

– Jag undviker sådant som kan förvirra barnen. Jag vill ju att de ska kunna lita på Gud. En 6-åring fastnar lätt i att alla utom Noas familj drunknade.

Hon efterlyser en handledning för föräldrar som ska läsa bibeln för sina barn. En av uppmaningarna skulle vara att låta barnen leka berättelserna.

– Till alla filmer och berättelser finns det ju så mycket prylar nuförtiden, säger hon. Det vore bra om det fanns till bibelberättelserna också. Barn bearbetar ju genom att leka. Det vore inte så dumt med en barnbibel som man kunde köpa dockor till.

Fotnot 1

Alla församlingar i Umeå, utom en, delar ut Bibel för barn från Verbum. På Teg får barnen istället Min första bibel från EFS-förlaget. Ungefär vartannat barn hämtar sin bibel.

Fotnot 2

För att ta del av testresultaten hävisas till papperstidningen. Går att beställa via SPIRAs redaktion, tel 090-71 45 00

Senast uppdaterad: 23 februari 2010

Dela

Alfred läser en barnbibel när han hälsar på storasyskonen på Kyrkans förskola på Ålidhem.

Bild: Peter Lindegren

Sarah Öberg, Deborah Arnfjell och Gun-Marie Fredriksson diskuterar val av bibel

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!