Spira

Stadig och glad långkörare

Blå träffen genomsyras av en trygg, öppen och glad atmosfär. De flesta har varit med i flera år.

– Här blir alla synliggjorda och respekterade. Därför är alla så fina med varandra, säger Holger Sandström från Tavelsjö som tog initiativet till träffarna för nästan 35 år sedan. Då hölls de i Tegs församling.

Utvecklingsstörda och andra handikappade från hela Umeå besöker Blå träffen. Minst ett 50-tal dyker upp varje vecka, och det tycks bli fler och fler. Många går även på kommunens Klubben.

– Jag vill inte använda ordet funktionshindrad, det passar inte riktigt. De handikappade eller utvecklingsstörda är mer funktionsdugliga än andra människor på många områden, känslomässigt exempelvis, säger Holger Sandström.

Holgers namn hörs ofta i lokalen, många vill få sig en pratstund med honom.

Den inledande samlingen har några viktiga stående inslag, nämligen en välkomstsång och sången Jag blir så glad när jag ser dig. Mattias Carlsson får sjunga i mikrofonen och alla klämmer i. Sedan får de som fyllt år eller haft namnsdagar sedan sist gå fram, och så blir det sång igen.

”Fikat är bäst”

Anita Wäcklén kommer varje vecka från sitt gruppboende.

– Jag tycker det roligaste är att rita i pysselhörnan, säger hon. Sjunga är också roligt och imorgon ska vi på konsert med Lotta Engberg och Elisabeth Andreasson.

Vid fikat tillägger Anita Wäcklén att just fikat är ett av de bästa inslagen på Blå träffen. Hon är kramgo och håller Siv Ohlssons hand. Siv Ohlsson jobbar på gruppboendet där Anita och de andra runt fikabordet bor.

Nästa vecka blir det konfirmation. Mikael Brändström har länge längtat efter att bli konfirmerad. Det skulle egentligen bli av när han var yngre men då kom en hjärnsjukdom emellan. I vintras bad han ledarna på Blå träffen om att få konfirmera sig och så småningom ville även en av hans assistenter haka på.

Birgitta Lundmark, diakon, har träffat dem några gånger under våren för att förbereda dem.

– Det här har varit viktigt och en glädje för Mikael. Men det fanns egentligen inte så mycket nytt att förmedla som de två inte redan hade, säger hon.

Birgitta Lundmark har varit med på Blå träffen nästan alla år.

– Det ger mycket att vara här. Känner man sig trött någon gång när man kommer, är man ofta pigg när kvällen är slut, säger hon.

Senast uppdaterad: 23 februari 2010

Dela

Nästa vecka blir det konfirmation säger Mikael Brändström som länge längtat efter att bli konfirmerad.

Bild: Anna-Karin Drugge

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!