Spira

Räksoppa, Pizza och Limepanacotta på finporslinet gör vardag till fest. Bild: Peter Lindegren

Trerättersmiddag i det bästa av sällskap - ditt eget

Lägg på den vita, nystrukna duken. Ta fram ditt fina porslin och de där dyra glasen, som kommer fram bara när du har gäster. Vik en servett och tänd några ljus. Det är tid för en kärleksmåltid – för dig.

Kategorier: Recept 

Det ångar aptitretande om räksoppan som Pär precis serverar. Vi låter oss väl smaka medan vi pratar lite om att unna sig själv det där lilla extra.

- Jag tyckte det lät som en bra idé med att göra mat för en person, säger vår kock. Mat och kärlek hör ihop och kärlek är vi ju alla värda. Också om man är ensam, säger Pär Freij, som är vikarierande kock på Axlagården.

- Där handlar det också om att vara värd det goda i livet och det ligger nog mer kärlek i den maten än det gör i ett vanligt storkök, tror Pär.

I tio år var han frilansande fagottist med bas i Stockholm, men sedan blev det jobbigt att turnera runt och svårt med ordnade familjeförhållanden. Goda vänner visste dock på råd. Pär har alltid tyckt om att laga mat och det har vänner och familj fått ta del av, så Pär sökte jobb som kock. Först blev det ett dagis och nu Axlagården, där han trivs, inte minst med kontakten med gästerna.

- Längtar de efter något speciellt i matväg försöker vi alltid fixa det. Mat är inte bara näring. Det är smakminnen, dofter och vackra uppläggningar.

Något vi alla behöver vare sig vi lever i tvåsamhet, flersamhet eller ensamhet - så fram med finporslin och servetter.

Trerättersmiddag

Ingredienser

  • Räksoppa 1 port.

  • ca 100 gr oskalade räkor
  • 1-2 charlottenlökar
  • 1 bit rotselleri
  • 1 bit morot
  • 3 dl vatten
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/3 fiskbuljongtärning
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk smör
  • salt och cayennepeppar

  • Pizza 1 port

  • 1 st tortillabröd (gärna Herbs&Garlic)
  • 1 msk chilisås
  • 1 msk tomatpuré
  • ½ liten rödlök i tunna skivor
  • några färska champinjoner i skivor
  • några halverade körsbärstomater
  • ett par skivor lufttorkad skinka i strimlor
  • 70 gr mozzarellaost i skivor
  • oregano, basilika, svartpeppar

  • Lime panacotta 1 port

  • 1 limefrukt
  • 1 ¼ dl grädde
  • 1 gelatinblad
  • ¼ dl socker
  • 25 gr vit choklad i småbitar

Gör så här:

Räksoppa

Hacka grönsakerna fint och skala räkorna - spara räkskalen. Fräs grönsaker och räkskal i en kastrull. Tillsätt vatten, buljongtärning och tomatpuré. Sjud i ca 10 minuter och låt sedan

spadet dra under lock i ytterligare 10 minuter innan det silas upp. Fräs samman smör och mjöl och späd under vispning ner räkspadet lite i sänder. Tillsätt grädde och koka sakta under lock i ca 10 minuter. Smaka av med salt och cayennepeppar. Lägg de skalade räkorna i botten på soppskålen. Häll upp soppan och garnera gärna med basilikablad eller persilja.

 

 Pizza

Blanda chilisås och tomatpuré och bred på tortillabrödet. Fördela de övriga ingredienserna på brödet och avsluta med osten. Smula över basilika och oregano och drag ett par varv på pepparkvarnen. Grädda pizzan i 200 grader i ca 10 minuter. Garnera gärna med lite färsk basilika.

 

 Limepanacotta

Lägg gelatinbladet i ett glas med kallt vatten i ca 5 minuter. Riv skalet av och pressa saften ur en halv limefrukt. Värm grädde, socker, limesaft, det rivna limeskalet och chokladen i en liten kastrull på svag värme till choklad och socker har smält ut. Lyft upp gelatinet ur glaset och rör ut gelatinet i kastrullen till även det har smält. Tag en liten dessertskål och skölj den i kallt vatten. Häll blandningen i skålen. Låt panacottan stelna i kylskåpet 3-4 timmar. (En snabbare variant är att ställa in det hela i frysen i 20-50 minuter, efter att det svalnat ordentligt.) Skär en skiva av den andra halvan av limefrukten och dekorera med.

 

Senast uppdaterad: 7 november 2011

Dela

Limepanacotta

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!