Spira

Caroline Krook svarar nej på vädjan

Förtroendevalda i Luleå stift ber Caroline Krook ställa upp i valet till ny ärkebiskop efter KG Hammar, men hon står fast vid sitt beslut.

Förra veckan träffades förtroendevalda för stiftsstyrelsen och domkapitlet i Luleå stift inför ärkebiskopsvalet. Gruppen konstaterade att kandidaterna är för få och att det saknas kvinnor. Därför skickade de en vädjan till Stockholms biskop, Caroline Krook, att ställa upp i ärkebiskopsvalet, trots hennes nej tidigare i höst.

– Vi var överens i gruppen om att vi ville kunna rösta på både en man och en kvinna i ärkebiskopsvalet, och Caroline Krook är en bra kandidat, säger Gunnel Lagerkvist (c), Umeå.

Men stiftstyrelsens vädjan hjälpte inte. Caroline Krook meddelar att hon uppskattar förtroendet, men står kvar vid sitt beslut.

Fotnot: Ärkebiskopen utses av ledamöter från alla stiftsstyrelser och domkapitel samt kyrkostyrelsens ledamöter. Dessutom får prästerna och ett antal elektorer i Uppsala stift rösta i valet.

Den 8 februari sker ett provval och de kandidater som får mer än fem procent av rösterna blir kandidater i det ordinarie valet den 15 mars.

Dela

Caroline Krook, biskop i Stockholms stift

Bild: Jim Elfström/IKON

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!