Spira

Kritor ger paus

– Att måla en bön handlar mycket om att skapa en tillåtande atmosfär, det ska vara prestigelöst, säger diakon och bildterapeut Magdalena Ljunggren.
Ofta blir den som målar själv förvånad över resultatet.

Kategorier: Andlig friskvård 

De flesta tänker sig att en bön är ord formulerade till Gud. För Magda­lena Ljunggren kan en bön lika gärna vara en bild. Under böneveckan i höst ledde hon övningen Måla din bön.

I bildarbetet Möt ditt bildspråk som hon leder tillsammans med prästen Ingrid Burstedt och diakon Ewa Johansson arbetar grupper med en symbol och bibeltext som utgångspunkt.

- De som är med tycker om det här sättet att närma sig Bibeln.

Ska du måla en bön så kom ihåg att den inte behöver föreställa något eller vara vacker, poängen är att meditera kring något som ger trygghet.

- Alla människor kan förhålla sig till färg. Till och med blinda ser färger och har ett oerhört bildspråk, säger Magdalena Ljunggren.

Välj först en färg du trivs med att hantera. Ger kritor negativa vibbar från teckningen i skolan så ta oljepastell, vattenfärg eller något annat. Måla sedan något som får dig att associera till trygghet.

- De första kristna målade bilder till varandra, de berättade med hjälp av symboler och bönetecken. Dessa finns kvar än i dag, fisken, triangeln och korset är några av dem, säger Magdalena Ljunggren.

- Vi litar mer på bilden än på orden, vi tror inte att någon som ser ledsen ut är glad även om de säger det.

Väcker slumrade sidor

Innan ett barn kan meddela sig med ord ser det bilder och knäcker omvärldens koder genom dem. Forskningsresultat visar att bildskapande är hälsosamt.

- Eftersom vi är seende varelser är det bra för oss att ta våra bilder på allvar, säger Magdalena Ljunggren. Att arbeta med bilder kan ge balans. Sysslar man med något ensidigt och kanske upplever att man kommit för långt från sig själv kan bildterapi vara en hjälp att väcka slumrande sidor.

- I mötet med omvärlden behöver vi hela tiden utvärdera, stämma av med oss själva. Nattens drömmar är våra brev till vårt vakna jag, i bildform.

Drömmar hjälper oss om vi försöker minnas och tolka dem. Drömmar står för något, är symboler vi inte först förstår. Inspirerad av psykoanalytikern Jung menar Magdalena Ljunggren att symboler överhuvudtaget har en läkande effekt.

- Symbolerna gör något bra med oss. Sitter jag och mediterar framför en bild som föreställer en öppen hand, händer något med mig. Symbolen samlar mig och hjälper mig till helhet, säger Magdalena Ljunggren.

.............................................

Måla din bön

Du behöver:

En timme.

Papper och färger som du gillar

Plats: Skrivbord eller annan oöm plats.

 

Uppgift:

• Skaffa en färg och ett papper du tilltalas av att använda.

• Ge dig själv en timme. Stäng av telefonen. Skapa en trygg tillåtande atmosfär och hitta en bekväm oöm plats. Du kan sitta vid ett bord eller stå om det känns bättre. Gör det inte för märkvärdigt.

• Låt en personlig bild få färg och form. Måla något som får dig att associera till trygghet. Det kan vara en cirkel, en utsträckt hand, en sol, en nalle - du bestämmer.

• Bönen eller meditationen inför den rofyllda symbolen sker under själva målandet. Är bilden till hjälp kan du gå tillbaka till den senare, men ansträng dig i så fall inte att se på den som tidigare, vi ser aldrig en bild på samma sätt två gånger.

Senast uppdaterad: 28 januari 2011

Dela

Diakon och bildterapeut Magdalena Ljunggren

Bild:  

– Att måla en bön handlar mycket om att skapa en tillåtande atmosfär, säger Magdalena Ljunggren

Bild:  

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!