Spira

Sinnesro utan krångel

Glöm långa predikningar och krånglig liturgi. I sinnesrogudstjänster är formen enkel och inspirerad av självhjälpsmöten.

Ett trettiotal personer sitter i bänkarna längst fram i Tegskyrkan. Diakoniassistent Marianne Karlsson ställer sig framför oss och börjar prata om de människor som finns omkring en missbrukare och som försöker underlätta den personens liv, de medberoende.

– Är man medberoende måste sinnena alltid vara vakna, det är en ständig oro. Att vara medberoende kan man säga är motsatsen till att ha sinnesro, säger Marianne.

I sinnesrogudstjänster är en viktig beståndsdel att besökarna delar med sig av sina erfarenheter, precis som vid självhjälpsmöten, som möten för anonyma alkoholister. En man går fram till mikrofonen och berättar om sin uppväxt med en far som var alkoholist.

– Medberoende börjar i kärlek till familjen, men man använder omtanken på fel sätt, för att skydda missbruket. Det handlar om skillnaden mellan att vara god och att göra gott, säger mannen. Han nämner som exempel att en kirurg som vill göra gott måste skära i den sjuke, det räcker inte att vara god och snäll och hålla handen.

Mikrofon skickas runt

Efter mannens berättelse får alla chans att dela med sig av något när mikrofonen skickas runt i bänkarna. Diakonen Erik Hansson börjar:

– Hej, jag heter Erik.

– Hej Erik, svarar alla.

Mikrofonen vandrar vidare och alla säger sitt förnamn, några lägger till att de är medberoende eller alkoholister, och ett par delar också med sig av upplevelser och tankar. Det blir nära och äkta, men aldrig sentimentalt. Gudstjänsten avslutas med att alla ställer sig runt altaret, tar varandra i hand och läser sinnesrobönen.

Henrik Källberg, som gått på sinnesrogudstjänster från och till i tio års tid, tycker om gudstjänsternas enkla form. Den underlättar för en kyrkoovan person som honom själv att till ta sig det som sägs, menar han.

– Gudstjänsterna ger mig lugn och ro, jag får träffa nya människor och höra något jag inte hört förut. Ikväll tog jag till mig det där om skillnaden mellan att vara god och att göra gott, säger han.

Senast uppdaterad: 23 februari 2010

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!