Spira

Spira möter Anna Ingman

Hon är utbildad inom freds- och konfliktstudier och har ett intresse för andlighet. Samtidigt satsar hon allt på att slå ner sina motståndare – i boxningsringen.
– Jag inser att det verkar motsägelsefullt, men för mig hör allt ihop. Jag vill utmana mig själv på alla områden, säger Umeås boxningsstjärna Anna Ingman.

Boxningslokalen Ringside ligger nere vid älven, inklämd mellan en bensinpumpstation och några källarlokaler. Min erfarenhet av boxning är minimal, ändå ser lokalen ut precis som jag hade föreställt mig. Kalla betonggolv, synliga ventilationstrummor, skarpa lysrör och väggarna fyllda av gamla filmaffischer och tidningsutklipp. Från taket hänger tio jättelika sandsäckar i kedjor, och överallt en frän lukt av svett.

Här har Umeås boxningsstjärna Anna Ingman tillbringat många timmar, både som ledare och utövare. Just ikväll är det gruppträning som gäller.

Hårt och energiskt

Ute på golvet har Annas gäng just kommit igång med parövningar. Det ser ut som en koreograferad dans; den ene slår lätt med knytnäven mot motståndarens axel, medan partnern snyggt viker undan, båda på snabba fötter. Jag förstår att steget till boxning från balett, som Anna Ingman dansade i ungdomsåren, inte är så långt som man först kan tro.

– Men jag ville ha hårdare träning, få släppa lös mer energi, säger Anna när hon förklarar sitt val.

Och det märks. Till och med för ett otränat öga sticker Anna Ingman ut. Hon är snabb och energisk och ger allt i de flesta situationer. Inte bara när det gäller boxning, förstår jag senare, när vi träffas hemma i hennes lägenhet.

– Om jag har bestämt mig för något så satsar jag allt. Där är jag nog ganska extrem, erkänner Anna medan hon serverar yogi-te och slår sig ner i den mörka hörnsoffan i vardagsrummet.

Gillar att studera

De nyligen avslutade universitetsstudierna var inget undantag från engagemanget. Anna läste in sex års studier på fem år: medie- och kommunikationsvetenskap, freds- och konfliktstudier och folkhälso-

vetenskap. Och en del extrakurser som verkade intressanta. Hon gillar att plugga och vill gärna doktorera någon gång – när hon fått lite mer livserfarenhet.

– Jag älskar att analysera, se sammanhang och jobba med problemlösning.

Trots det bestämde sig Anna Ingman förra året för att ta paus från den akademiska karriären och i stället återuppta boxningen, fast den inte ger någon inkomst. Framgångarna lät inte vänta på sig, något som alla medaljer och pokaler på det lilla sidobordet i sovrummet vittnar om. Numera satsar hon helt på boxningen. Hon tränar två pass per dag, åker regelbundet på tävlingar, instruerar nybörjare och har tillfälliga uppdrag som föreläsare.

– Pengar är inte allt. Visst skulle jag gärna leva på sponsorpengar, men jag har ändå en privilegierad tillvaro. Jag kan satsa på mig själv och se hur mycket jag kan utveckla mig i boxningen, fysiskt och mentalt.

Ser människan som en helhet

Men även om hennes huvudsyssla om dagarna är att trimma kroppen, så är andlighet också en viktig del i Anna Ingmans liv. Hon ser hela livet som ett lärande, och oavsett om det kallas mental träning eller religion, så tycker Anna det är viktigt att utnyttja sina inre förmågor.

– Människan är en helhet. Kropp och själ hör ihop. Andligheten är någonting som genomsyrar mitt liv och allt jag gör, det går ju inte att bara vara andlig fem minuter per dag.

Hon visar sin särskilda ”andliga hylla” i bokhyllan, där hon placerat sina livsåskådningsböcker, allt från Bibeln till Bhagavadgita. Men hon vill inte placera sig i någon religiös kategori utan hämtar gärna inspiration från såväl Jesus som Mahatma Gandhi.

– Jag känner att det finns en mening med allt, en slags högre ordning. Även om det inte går som jag tänkt, till exempel när jag direkt blev utslagen i VM och först blev rätt knäckt, så är jag övertygad om att det finns en mening med det som hände, som jag kan ta lärdom av.

Hon berättar om härliga stunder på sommaren, då hon ibland under promenader längs älven upp till Backenkyrkan tar en paus och gör yogans solhälsning.

– När jag lägger mig i gräset och tittar upp mot himlen känner jag mig så omhändertagen. Jag får en känsla av att allting är precis som det ska vara och att jag gör det jag är ämnad för.

Höjdarjobb i FN

Längst upp på bokhyllan i vardagsrummet står flera väldiga svartvita bilder av legenden Mohammed Ali – en av Annas förebilder.

– Jag gillar hans tanke att utnyttja sin idrottstalang till något större. Att få fram ett politiskt budskap, inspirera och våga bryta invanda mönster. Det vill jag också försöka åstadkomma, säger Anna, som drömmer om ett höjdarjobb inom internationellt samarbete.

Hon är engagerad i FN-föreningen i Umeå och åker gärna ut till skolor för att informera ungdomar om organisationen.

På frågan om hur icke-våld och boxning kan hänga ihop är Anna bestämd i sitt svar.

– Att slåss är fel. Men boxning är en idrott. Det finns strikta regler och allt är mycket kontrollerat för att undvika skador. Våld utanför ringen ska alltid undvikas. Prata dig ur en konfliktsituation eller avlägsna dig så fort som möjligt, brukar jag säga.

Finns det inte risker med att vara så högpresterande som du är?

– Jovisst. Jag har ju en prestationsinriktad självkänsla, och kan känna mig värdelös om jag inte är på topp. Men då försöker jag hitta tillbaka till den här känslan av meningsfullhet i tillvaron.

Om en månad är det dags för nya utmaningar för Anna Ingman. Hennes sambo, som hittills varit yrkesmilitär, har fått ett nytt jobb för Ikea – i Ryssland. Så i vår går flyttlasset. När vi träffas vet de ännu inte var någonstans. Anna hoppas på en större stad, där hon kan utveckla sin boxning och kanske få praktikplats på en ambassad.

– Men om det visar sig att vi hamnar i Uralbergen får jag väl hitta på något annat. Alltid finns det något att lära sig – det gäller att inte se begränsningarna.

-------------------------------

Om Anna Ingman

Familj: Sambon Johan

Förebild: Många. Jag gillar inte personkulter utan inspireras av de bästa egenskaperna hos olika personer.

Favoritfilm: Ridley Scotts Gladiator – hämnd och hjältedåd i antikens Rom. Jag är en riktig ”ruinromantiker”.

Blir glad av: Kärlek och bus är riktiga humörlyftare.

Blir upprörd över: Orättvisor och oförmåga att kunna påverka dem.

Last: Ojojoj... Allt godis jag skulle sätta i mig om jag inte behövde väga in!

Mål: Att bli så bra som möjligt i allt jag

företar mig.

Varför boxning? Det tilltalar något väldigt ursprungligt inom mig, och är en utmaning. Det sägs att boxning är som att spela schack i en Formel 1-bil, och det stämmer bra.

Boxningsmeriter: Fem SM-guld, tre nordiska guld och ett EM-silver.

Åkte ut i första matchen på VM i okt 2005, men siktar på nästa EM och VM och hoppas på damboxning som ny OS-gren.

Senast uppdaterad: 23 februari 2010

Dela

Anna Ingman, snabb och energisk, inte bara i boxningsringen

Bild: Johan Gunséus

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!