Spira

Rättvis ros till Valentin

Lagom till Alla hjärtans dag lanserar både Ica och Coop rosor som är Rättvisemärkta.

Långt ifrån alla butiker i Umeå har dock sådana buketter hemma.

För några veckor sedan presenterade Ica sin satsning på rosor som är rättvisemärkta. Strax innan Alla hjärtans dag lanserar nu Coop liknande buketter.

Ica Kvantum på Kronoparken har tagit hem rejält med rättvisa rosor. I går kom 150 buketter, och fler väntas senare i veckan. En bukett med tio rosor kostar 59 kronor. Maria Andersson, ansvarig för blommor, har inte mött någon efterfrågan tidigare, men noterar att skylten Rättvisemärkt lockar.

– Rosorna har sålt väldigt bra, trots att de är lite dyrare än vanligt, säger hon.

En rundringning som Spira har gjort visar att rosorna inte finns i alla butiker. Eva på Ica Nära Bågen beställde, men fick inga blommor i varuleveransen.

Rosor som säljs i Sverige kommer främst från Holland och olika länder i Afrika. De rättvisemärkta rosorna odlas i Kenya. Tack vare en extra premie kan de anställda borra brunnar och köpa material till skolorna.

– Konsumenter har länge efterfrågat rosor som producerats under schyssta förhållanden. Det här är en mycket viktig utveckling för blomsterbranschen, säger Josefin Unger Belin, produktansvarig för rosor på Rättvisemärkt i ett pressmeddelande.

...........................................................

Rättvisemärkt är en etisk och social märkning som fokuserar på mänskliga rättigheter.

Läs mer: Rättvisemärkt

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!