Spira

De tog taxi till badstranden

De har investerat i vindkraft, valde bort bilen och tog taxi för utflykterna till Nydalasjön.
Hållbarhet är ett kärt samtalsämne hemma hos Sofia Elwér och Albert Edman. Men de beskriver sig också som lata.

Sofia, Elisabet och Albert har just flyttat in i det lilla radhuset på Öbacka. Utanför fönstret breder älven ut sig. Parallellt med att Albert på senare år arbetat med miljöfrågor för regeringens Hållbarhetsråd, som just lagts ner, har de blivit mer medvetna om sina val. Sofia är doktorand i sociologi på folkhälsovetenskapen. Hälsofrågor och hållbarhetsfrågor hänger samman och Sofia och Albert talar ofta om hållbar livsstil. De väger för och emot, planerar och tar medvetna beslut. Samtalen har betytt mycket för deras relation.

- I hållbarhetsarbete tar man hänsyn till hela livssituationen. Det kan kännas kravfyllt att försöka vara miljömässig om man lever stressigt, äter dåligt, kör bil istället för att promenera och har ett skralt socialt liv, säger Albert Edman.

Bitarna hänger samman och kan ge en positiv eller negativ spiral. Hälsan och det sociala är viktigt för att samhällets resurser ska tillvaratas långsiktigt.

Utan bil

Varken Albert eller Sofia har något förflutet som miljöaktivister, tidigare var de inte ens särskilt medvetna om miljön. De kallar sig till och med lata och ger snarare intrycket av att ha en avslappnad inställning. För ett par år sedan beslutade de sig efter många diskussioner för att vara utan bil. Albert och Sofia hade bestämt att de inte skulle sitta hemma när cykelorken tröt, för att de valt bort bilen.

- Istället hyrde vi bil ibland eller ringde taxi. Kompisar skrattade åt våra beryktade taxiresor till Nydalasjön. Men det kunde vi stå ut med, skrattar Sofia.

Ettåriga Elisabeth sitter i Sofias knä. Hon ler och visar sina fyra tänder. När hon skulle födas blev det några taxiturer till bb.

- Det var ganska skönt att kunna ringa en taxi, att bara behöva tänka på oss och få sitta bredvid Sofia i baksätet, säger Albert.

Men redan under hemresan från BB upptäckte de att det var mindre smidigt med taxi som småbarnsfamilj, eftersom de fick vänta länge på en taxi med bilbarnstol.

Nya överläggningar följde och nu äger Sofia och Albert en bränslesnål Mazda. Bilpool hade varit ett annat tänkbart alternativ.

- Redan när vi bodde på Haga talade vi om bilpool. Vi hörde med hyrfirman intill om de var intresserade, men det var de inte, berättar Sofia Elwér.

De är entusiastiska över kommunens bilpool för allmänheten som snart blir verklighet. Den är en av de första i landet av sitt slag.

Alltid ekologisk mjölk

Albert är för tillfället föräldraledig. Efter att Elisabeth föddes tänker han och Sofia mer på att maten ska vara bra. Tyvärr gillade Elisabeth inte den ekologiska barnmaten i burk, men äter nu nästan samma mat som föräldrarna.

- I mataffären kan vi ibland ta det som står närmast. Men vi brukar inte välja bort ekologiska varor av ekonomiska skäl och vissa saker köper vi alltid ekologiskt, som mjölk. Vi köper annat om vi tycker att de varorna är bättre än de ekologiska alternativen.

När Sofia och Albert bodde på Haga beslutade de att handla på affären intill, även om den saknade vissa ekologiska produkter.

- Att ta bilen och handla utanför stan är inte hållbart, och vi värdesatte en affär nära, berättar de.

Tygblöjor som det första barnet ganska ofta får prova på, blev det aldrig. Albert säger att hans bekvämlighet fick honom att ta fasta på en undersökning som kommunen gjort. Den visade att tygblöjorna inte är mer miljövänliga eftersom det drar energi att tvätta dem. Det går dock åt mindre material vid tillverkningen.

Lusten att resa ligger i blodet

En period började Albert ta bilen till jobbet, trots att det var nära. En kollega som brottades med samma frestelse utmanade hans lathet - den som tog bilen skulle få ordna jobbfika. Båda slutade köra.

Ibland är Sofia och Albert inte bara lata utan riktiga miljöbovar. De älskar nämligen att resa och det blir ungefär två utlandsresor med flyg per år. Båda har pluggat och jobbat utomlands tidigare och har resandet i blodet. Efter att Elisabet föddes har de fortsatt, i höstas var de till England och i våras till Sevilla, båda gångerna på en kombinerad jobb- och semesterresa.

- Det är bra när man kan passa på i samband med jobbet. Ett sätt att kompensera utsläppen är att köpa utsläppsrätter, som vi gjorde på Hållbarhetsrådet, säger Albert.

Delägare i vindkraftverk

Radhuset de flyttat in i värms upp med fjärrvärme och hushållselen är grön el. För en tid sedan anmälde Albert och Sofia också att de ville bli delägare i ett vindkraftverk. Insatsen för att få ut så mycket el som deras boende kräver låg på tiotusen kronor.

- Vårt elpris kommer att halveras och vi bidrar till att ny elförsörjning växer fram. På sju, åtta år är insatsen intjänad. Men har man ett hus med elvärme blir insatsen betydligt större, förklarar Albert.

Fotnot: Istället för ett Hållbarhetsråd satsar regeringen nu på en Hållbarhetskommission, som är mer inriktad mot klimatfrågorna. Hållbarhetsrådet sysslade med miljöfrågor på bred front, ner på lokal- och individplan.

Senast uppdaterad: 14 april 2010

Dela

Har investerat i vindkraft, valde bort bilen och tog taxi till Nydalasjön.

Bild: Anna-Karin Drugge

Hållbar livsstil

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!