Spira

Enkel bok för svåra val

Varför ska tandborsten inte sorteras i plastinsamlingen? Är det verkligen bättre att köpa tomater från Spanien än lokala från energikrävande växthus?

Nannymaja Anderback i Umeå undrade varför det var så svårt hitta information om miljö och etik. Resultatet blev boken Vem fan bryr sig? som gör det hela lite enklare och roligare.

En stund med boken, upprör och peppar läsare som vill göra miljövänliga och etiska val. Man inser att ett engagemang varken är präktigt, gnälligt eller omöjligt, utan självklart. Miljöfrågorna är här för att stanna och det är dags att vi kavlar upp ärmarna och börjar anpassa oss.

- I dag känns det som att vi i Sverige lever helt avskärmade utan att se att människor är globalt beroende av varandra, trots att vi äter mat från jordens alla hörn varje dag, säger Nannymaja, som arbetar på en reklambyrå nischad mot etiskt medvetna företag.

Boken, som var hennes projektarbete sista året på medieprogrammet, är indelad i månadskapitel med massa matnyttig kunskap, recept, tips och sidor för egna anteckningar.

- Tanken var att folk inte bara ska läsa den, utan ha med den i väskan och verkligen använda den, förklarar Nannymaja Anderback. Det är farligt att ge folk skuldkänslor. Jag ville väcka medvetenhet och motivera, inte göra läsaren nedtryckt eller uppgiven, fortsätter hon.

Helhetstänk

Nannymaja växte upp i byn Umnäs i närheten av Tärnaby, nära djur och natur. Mamman var intresserad av nyandlighet och föräldrarna hade ett helhetstänk på tillvaron som dottern fick med sig.

Boken har medfört att Nannymaja haft flera workshops i Vilhelminatrakten. Någon uppföljare är inte planerad, men däremot ska hon omarbeta boken och ge ut den igen tillsammans med hennes arbetsplats.

Senast uppdaterad: 14 april 2010

Dela

– Bokens målgrupp är alla åldrar. Både farfar och min lillasyster tycker om den, säger Nannymaja Anderback.

Bild: Peter Lindegren

Miljövänligare på sju månader

Maj
Handla rättvisemärkt eller ekologiskt kaffe.

Juni
Handla kravodlade frukt och grönsaker.

Juli
Köp ekologiska mejerivaror.

Augusti
Laga mycket vegetarisk mat.

September
Köp begagnat eller närproducerat.

Oktober
Ge pengar i butikernas insamlingsbössor.

November
Tänk över vilka materiella saker du verkligen behöver.

 

Hållbar livsstil

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!