Spira

Gammal led lockar moderna pilgrimer

Författaren Paulo Coelho har gått den. Skådespelerskan Shirley MacLaine och tv-profilen Agneta Sjödin likaså. I maj åker umebon Lars Branzell tillbaka med en hel studiecirkelgrupp.
Det verkar vara något alldeles extra med pilgrimsleden till spanska Santiago de Compostela.

Kategorier:   Andlig friskvård 

Det är knappast aposteln Jakobs gamla grav som lockar moderna människor att lämna sina vanliga liv för att promenera två mil om dagen och övernatta i enkla härbärgen. Detta under två till fem veckors tid. Visserligen är staden Santiago de Compostela målet för en av Europas största vandringsleder, men för pilgrimerna är det nog snarare som i Karin Boyes dikt: »Det är vägen som är mödan värd.«

Populärare än någonsin

Inte sedan 1200-talet har det varit så populärt att gå pilgrimsleden i södra Frankrike och norra Spanien. Och intresset bara växer. Vanligtvis brukar man prata om tre olika motiv till pilgrimsvandringar i nutid: kulturhistoriskt intresse, andlig längtan eller viljan att göra en sportprestation. För bildhuggaren och umebon Lars Branzell var det en kombination av anledningar som år 2005 fick honom att gå sin första vandring på 30 mil tillsammans med sin fru. Sedan dess har det blivit ytterligare 20 mil med henne och 40 mil på egen hand.

- Oavsett varför man går händer det något med en. Man är inte samma människa när man kommer hem. Det går inte att gå opåverkad längs en väg där stenarna är nednötta av miljontals människor som vandrat vägen tidigare, säger Lars Branzell.

Vandring i brytningstid

För Lars blev pilgrimsresan en slags rehabilitering efter beskedet att han fått cancer.
- När jag fick diagnosen trodde jag inte att det skulle bli någon vandring, men det gick jättebra trots metastaser i skelettet.

Sjukdomsbesked, sorg, skilsmässa eller barn som flyttat hemifrån - ofta gör människor pilgrimsvandringar i någon slags brytningstid. Vilket sammanhang folk kommer ifrån märks inte längs leden. Ändå utvecklas en märklig gemenskap.

- Alla ser nästan likadana ut med vandrarkängor och ryggsäck, och det blir aldrig prat om pengar eller titlar, berättar Lars.

De vandrare som stötte ihop med brasilianaren Paolo Coelho längs vägen för 20 år sedan kunde knappast ana att han skulle bli en världsberömd författare med storsäljare som Alkemisten och Veronika bestämmer sig för att dö. I sin första bok, Pilgrimsresan, som kom på svenska först förra året, beskriver han själv hur vandringen förändrade hans liv och fick honom att göra verklighet av sin barndomsdröm att bli författare. »Det är alltid bra att göra något som går sakta innan man fattar viktiga beslut i livet.« skriver han. På förlaget Bazars hemsida berättar Coelho vad han lärde sig på pilgrimsvandringen.

- Att resa lätt. Att se mig omkring. Att räkna med vänner. Att ha ett mål. Det är allt du behöver i livet, som också är en pilgrimsresa från födseln till döden, säger Paolo Coelho.

Även Lars Branzell tycker att många erfarenheter från pilgrimsvandringen går att översätta direkt till det vanliga livet.

- Jag gick ofta fel och var tvungen att vända tillbaka. Det var en ganska svår träning i ödmjukhet. Tappar man fokus gäller det att vända om och börja om, resonerar han.

Att vandra ger mersmak, och under våren leder Lars en studiecirkel om pilgrimsvandringar med 36 deltagare. Minst tio av dem satsar på en 15 dagar lång vandring längs pilgrimsleden i maj. Inför resan uppmanar han alla att gå in kängorna och träna ordentligt. Själv går han tio mil i veckan runt Nydalasjön eller andra ställen i trakten. Innan pilgrimsvandringen bör man åtminstone pröva att gå två mil så man vet vad man ger sig in på.

Första pilgrimsresan kan det vara bra att gå i grupp, tror Lars, men betonar att alla ändå måste göra sin egen vandring, såväl bildligt som praktiskt. Efter några tuffa dagar kommer benen så småningom in i en meditativ lunk.

När Lars berättar om sina vandringar återkommer ord som ödmjukhet och tacksamhet. Överallt längs sträckan finns religiösa symboler. Vid en av de otaliga Madonnastatyerna, som ofta höll hög konstnärlig kvalitet, böjde Lars Branzell knä för att be för sin onda hälsena. När han gick vidare märkte han att smärtan var borta.

- Antingen var det medicinen som börjat verka, eller så stretchade jag ordentligt när jag gick ner på knä, eller så var det hjälp från ovan, säger han och ler.

Längs leden finns också många enkla kors av gjutjärn, trä eller sten. Vid vissa ligger högar av småstenar.

- Jag gick ofta med en sten i fickan och lade ifrån mig den vid ett kors som en gest av tacksamhet över att jag fick gå där.

- Allt är så förgängligt att människan har ett behov av att uttrycka sig, tror Lars Branzell. Lapparna blir som en variant av dagens sms-meddelanden.

Senast uppdaterad: 14 april 2010

Dela

Inte mer än sju kilos packning vill Lars Branzell bära på sin vandring längs leden till Jakobs grav

Bild: Lars Branzell

I vissa stenhögar låg små papperslappar instuckna

Bild: Lars Branzell

Kändispilgrimer berättar

 • En kvinnas resa av Agneta Sjödin (Bazar förlag 2007)
  Den senaste boken från pilgrimsleden kom i mars. Romanen är inspirerad av Agneta Sjödins vandring längs leden 2004.
 • Pilgrimsresan av Paulo Coelho (Bazar förlag 2006)
  Paulo Coelhos första bok varvar andliga övningar med berättelsen om vandringen längs leden.
 • Stjärnfältet av Ulrika Kärnborg (Albert Bonniers förlag 2003)
  Kärnborg är skribent på DN kultursida och skriver i essäform om helgon och skoskav.
 • El Camino - En inre resa av Shirley MacLaine (Atria books 2001)
  Skådespelaren och författaren MacLaine berättar om sitt försök att fly kändisskapet.

Pilgrimsvandra i Umeå

Gör din egen pilgrimsvandring i Umeå

Om Spanien verkar väl avlägset går det även bra att pilgrimsvandra i Umeå. Det finns ingen led utmärkt, men en lämplig sträcka är från Umeå stads kyrka i centrum till Backens kyrka, cirka fem kilometer väster ut. Börja och avsluta vandringen med att tända ett ljus i kyrkan. Lars Branzell fantiserar om en led längs strandpromenaden med lämpliga stopp med en kilometers mellanrum.

- Jag skulle gärna se skyltar med texter ur boken Vägmärken av Dag Hammarskjöld och kanske något regnskydd och en hylla att sätta ett ljus, sten eller blommor på, säger han.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!