Spira

Gör roliga saker ihop

Labradoren är en god förebild för tonårsföräldrar. Den visar alltid sån glädje när någon kommer hem.

Ungdomstiden blir allt längre och växer i två riktningar. Barn anammar tonåringarnas kultur längre ner i åldrarna och ungdomarna anser sig vuxna långt senare än tidigare generationer. Enligt en undersökning i Malmö ansåg 60 procent av tioåringarna att de var barn. Bland tolvåringarna var det bara tio procent.

Åsikten att man är vuxen när man är färdig med utbildning, har jobb med lön och har flyttat hem-ifrån för att bo själv är ganska traditionell.

- Synsättet är inte så nytt. Det nya är att allt detta kommer senare i livet, säger Mats Trondman, som forskar vid Växjö universitet.

Synen på barnen har dock förändrats ganska rejält. Mats Trondman jämför med när han själv växte upp på 50-60-talet.
- Då var vi barn aldrig hemma eller inomhus. Mamma ropade i fönstret när vi skulle in. I dag har 'vara hemma' blivit en vanlig fritidssysselsättning.

Då skulle finsoffan räcka ett helt liv. Nu är hela hemmet barnens och det pågår ständiga förhandlingar om att de vill byta rum. Till och med i vardagshandlingar ställs barnet i centrum genom frågor som »Ska vi köpa röda eller gröna äpplen?«

Mats betonar att vuxna inte längre automatiskt är några auktoriteter bara för att de är äldre. Det är något som lärare och föräldrar får förtjäna och i viss mån ha talang för. Vuxenrollen bygger på relationer.

- En av de viktigaste faktorerna är positiva gemensamma upplevelser. Det går inte prata sig till förtroendekapital, man måste göra saker ihop.

Svårare med fler val

Med en sådan bas blir tonårstiden lättare att hantera. Tonårstiden är ju ett existentiellt dilemma med stor osäkerhet över alltifrån hur man går till vilken musik som gäller.

Hur andra ungdomar gör prövas mot de vuxnas moraliska värderingar. I studier visar det sig att tonåringar har mer traditionella värderingar än de vill ge sken av. De tycker att föräldrarna ska bestämma sådant som vilken tid tonåringarna ska komma in på kvällen och hur mycket de får sitta vid datorn. Däremot ska vuxna inte bestämma vilken sport deras barn ska hålla på med.

Enligt Mats Trondmans forskning mår de flesta ungdomarna i Sverige ganska bra, de idrottar regelbundet, kan prata med sina föräldrar och är rätt nöjda med sin skolgång. Samtidigt säger de sig vara stressade.

- Om man har det bra, måste man bli något bra. Valen har blivit fler och svårare, säger Mats.

Föreläsningen arrangerades av Klaramera.

Senast uppdaterad: 14 april 2010

Dela

En barnkär hund som är kärleksfull och trogen är en god förebild. Här umgås Jessica Sandström och Charlie.

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!