Spira

Hela livet ryms i 18 pärlor

Radbandet har gjort comeback. Var och varannan konfirmand och många vuxna bär armband med 18 pärlor i glas eller trä.
Erik Lundström, 16 år, har alltid sin frälsarkrans på sig.

Kategorier:   Andlig friskvård 

Som lappar på kylskåpsdörren som påminner om viktiga saker eller ett andligt Friskis och Svettis. Bilderna för att beskriva det moderna radbandet frälsarkransen är många.

Historien börjar när biskop Martin Lönnebo för några år sedan satt på ett kafé i Grekland. Där slog det honom att både kristna och muslimer satt och snurrade på sina radband. Han var en av få som inte hade något i händerna. Så han började skissa på ett ekumeniskt radband. Sedan dess har frälsarkransen sålts i hundratusentals exemplar i världen.

Inte minst har frälsarkransen gjort succé i många konfirmationsgrupper där den ersatt läroboken som material. Samtidigt som pärlorna berättar om Jesu liv som en mindmap för kristendomen fyller konfirmanderna pärlorna med glädjen och besvären från sina egna liv.

Frälsarkrans runt handled

För snart två år sedan konfirmerades Erik Lundström i Mariakyrkan. Han har fortfarande radbandet frälsarkransen runt sin handled varje dag.

- Först kändes det lite fånigt med pärlor på armen. Men nu har jag den hela tiden, den är som ett smycke, berättar han och fingrar förstrött på pärlorna.

Den gyllene pärlan som symboliserar Gud ligger alltid överst på handleden. Fast det är den pärla som Erik har svårast med.

- Gudspärlan säger inget särskilt åt mig. Jag tror ju inte på Gud på det sättet, medger Erik Lundström.

Han använder inte heller frälsarkransen för att be pärla för pärla, i stället påminner den honom om hur han vill leva. De sex tystnadspärlorna är favoriterna. Under en lektion med femtio minuters genomgång passar det bra att pilla på en sådan för att påminna sig om att ta det lugnt. När något är svårt får ökenpärlan minna om att livet är så ibland, men att det går över.

- Jag brukar tänka att öknen bara är en av 18 pärlor - jag har ju resten kvar.

När något är riktigt jobbigt hjälper den blå bekymmerlöshetspärlan Erik att inte grubbla hela dagen.

- Nu är det ju inte så enkelt att livet helt följer pärlorna. Men man kan ändå tänka sig att inget kan gå bra eller dåligt hur länge som helst, säger Erik Lundström.

Fylla med omtanke

På armbandet finns också tre små vita pärlor som kallas hemlighetspärlorna. I böcker om frälsarkransen uppmanas användarna ofta att fylla dem med omtanke för människor som står en nära.

- Jag brukar i stället tänka på att jag inte behöver berätta allt för alla hela tiden. Inte ens för mina närmsta vänner. Jag får behålla hemligheter för mig själv, säger Erik Lundström.

Läs mer om Frälsarkransen

Senast uppdaterad: 30 januari 2011

Dela

Illustartion av "Frälsarkransen" Illustration: Anna Ågrahn

Bild:  

Erik Lundström har alltid på sig armbandet

Bild:  

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!