Spira

Ilskan är släkt med kärleken

Vardagstankar av kyrkoherde och kontraktsprost Lisa Tegby

Kategorier:   Vardagstankar 

»Nu är jag mera arg än rädd, och det är ganska bra.«

Det är Knyttet i Tove Janssons bok Vem ska trösta Knyttet? som har kommit till den insikten. Det ensamma och ängsliga Knyttet som suttit och gömt sig för livets farligheter kommer plötsligt på: Så här blir det ingen förändring. Jag måste ut och kämpa mot den hemska Mårran. Och Skruttet, får jag aldrig möta om jag sitter här. Dessutom behöver hon mej, för hon är ännu räddare än jag.

När Knyttet får tag på sin ilska över hur tillvaron ser ut, blir han kreativ. I hastigheten blir han också av med sin rädsla, men det märker han knappt, för han har så fullt upp med att trösta.

Det är spännande med ilska. Det är hemskt och farligt. Det är kreativt och livgivande. Knyttet är ett bra exempel på ilska som leder till liv och förändring. Han blir levande själv när han släpper fram hur arg han är på Mårran. Han syns och blir tydlig. Och han åstadkommer gott liv för andra. För han tar ilskan på allvar och låter den leda till handling.

Det finns mycket god ilska. Vredgas men synda inte, står det i Bibeln. Så länge vreden blir ett redskap som står i livets tjänst är den god. När den försvarar egen och andras integritet är den ett skydd mot tillvarons destruktiva krafter.

I viss kristen tradition är vrede en av de sju dödssynderna. Tyvärr. För det har nog bidragit till att hålla tillbaka den goda ilskan som värnar livet och den heliga vreden som reagerar mot världens orättvisor.

Visst finns det mycket dålig ilska också. En del av den vänds utåt och hatar och slår. Eller muttrar och klagar men är aldrig beredd att stå upp för något när det verkligen gäller. Bli arg, tänker jag då. Ta strid och gör vad som är möjligt, så du kan sluta klaga nån gång!

Kärleken övervinner rädslan sägs det. Mer arg än rädd.. när livet behöver värnas. Tänk om ilska rentav är nära släkt med kärleken ibland!

Senast uppdaterad: 14 april 2010

Dela

Läs mer om ilska

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!