Spira

Inledare: Kolkraft eller kalorier

Det är aldrig någon som stjäl min cykelhjälm. Fast jag alltid lägger den väl synlig i cykelkorgen när jag parkerar på stan. Det är synd, för jag vill köpa en snyggare.

Mitt dilemma är att den fula hjälmen är fullt funktionsduglig. Eftersom den har blivit något av en symbol för hur lätt det är att köpa nytt som man egentligen inte behöver, har jag bestämt mig för att inte byta ut den. I vintras vann förnuftet över fåfängan, men nu blir den oftast kvar på hatthyllan.

Miljötänk eller säkerhet? Det är inte enkelt att kombinera sina ambitioner. Ett tag försökte familjen till exempel äta mer gi-mat. Samtidigt var diskussionen om matens miljöpåverkan som hetast. gi rekommenderar mer kött, miljöaspekten mindre. Och där står man som konsument. Villrådig.

På andra områden är ambitionerna lättare att kombinera. Minskad bilkörning ger ju både lägre koldioxidutsläpp och mer i plånboken. Perfekt. När det ändå tar emot att cykla till jobbet eller ta trapporna i stället för hissen brukar jag tänka på att valet står mellan att använda kolkraft eller kalorier. Då blir beslutet lättare.

I det här numret av Spira möter du paret Sofia Elwér och Albert Edman som pratar sig fram till en balans mellan krav och kravmärkt. Läs också om kyrkans roll i miljöarbetet och anta några miljöutmaningar för egen del!

Senast uppdaterad: 23 februari 2010

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!