Spira

Bild: Anna Ågrahn

Mirakel på bussen hem

Vardagstankar av Susanne Dahl, präst i Ersbodakyrkan

Jag hittar en plats långt bak i bussen och sjunker ner på sätet. Det har blivit mörkt och jag vill hem så fort som möjligt. När bussen närmar sig min hållplats ställer jag mig vid dörrarna, men chauffören kör bara vidare. Jag skyndar mig fram, irriterad.

- Varför stannar du inte, jag hade ju tryckt på stoppknappen?

- Du tryckte alldeles för sent.

- Jag vet att jag inte tryckte för sent.

- Du tryckte för sent. Vad vill du att jag ska göra? Här kan jag inte stanna.

Jag känner hur det bara blir för mycket. Vad har han för rätt att vara så sur? Jag känner irritationen växa och konflikten är definitivt på väg att trappas upp. I samma stund som jag öppnar munnen händer något. Plötsligt känns situationen mest komisk och jag känner mig mera löjlig än arg. Jag överraskar mig själv med att säga: »Nej, här kan du inte stanna. Jag stiger av på nästa hållplats. Det är lugnt. Det är en fin kväll och jag går gärna.«

En sekunds tystnad. Jag ser inte hans ansikte så tydligt, men jag anar ett leende och ler tillbaka. Vi växlar några ord innan han stannar bussen och jag kliver av. På väg hemåt känner jag mig märkligt lätt i kroppen, nästan upprymd. Inom mig bär jag känslan av att just fått vara med om ett litet mirakel.

Så många gånger fastnar jag i detaljer. För mycket av min energi går åt till att söka efter brister, hos andra och hos mig själv. Att så plötsligt kunna lyfta blicken, att få syn på ett annat perspektiv, att överraskas av ett leende. Jag tror att vi ibland får uppleva hur vi lyfts upp ur gamla och förutsägbara hjulspår. Ögonblick då vi ser klart.

Den första pingsten skedde miraklet att människor som varit främlingar för varandra plötsligt talade samma språk. Och jag tror att det fortfarande händer. Små mirakel när vi vågar mötas och anar att vi djupast inne är av samma ursprung, bär samma längtan och samma helighet inom oss.

Senast uppdaterad: 14 april 2010

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!