Spira

Nr 2 2007

Nils Nordström: Jag är nöjd med livet
Från ax till oblat
Pilgrimsledens hemligheter


Innehåll

 

De bakar stora, de bakar små ...

Receptet är enkelt. Av mjöl och vatten bakas i snitt 8 000 oblater varje dag i Sveriges största oblatbageri. Försäljningen går stadigt uppåt. Särskilt populära är de glutenfria oblaterna. Men fullkornsvarianten lär dröja.

 

Skratt, svett och snoa

I en källarlokal på Ålidhem samlas några av universitetets 500 utländska gäststudenter en gång i veckan. Det är skratt, svett och svensk snoa som lockar.

Projektkörer är en hit

Tillfälliga körer har blivit populärt när allt färre vill binda sig för övning varje vecka. Att sjunga i projektkör är dessutom ett utmärkt sätt att prova på, för den som funderar på klivet från badrumssångare till körsångare.

 

"Det har blivit fult att vara nöjd"

"Allt ägande och köpande är som ett sockersug. Vi människor får aldrig nog." Nyblivne pensionären Nils Nordström funderar kring vår livsstil och kallar sig lite skämtsamt för minimalist.

Spira frågar

Ortodox och luthersk kristendom möts i Carlskyrkan. Initiativtagaren till Mötesplatsen är Ludmilla Morozova Roche, uppväxt i Ukraina och Ryssland och forskare på Umeå universitet.

 

Längtade till första nattvarden

Hon har ett tydligt barndomsminne. Ingegärd Bergwall fick sitta kvar i bänken under nattvarden när mamma och pappa gick fram, trots att hon var så törstig.

 

Firandet blev självklart

På Anna Pallins konfirmationsläger började varje träff med nattvard.

 

Kärleksmåltiden som fler vill dela

Något som kan tyckas som snudd på kannibalism är för nattvardstagaren en bild av hur Kristus och medmänniskan kommer riktigt nära varandra.

 

Välmålad middag

Den första nattvarden förevigades aldrig på foto. Kanske är Leonardo da Vincis Nattvarden det närmaste vi kommer. Få målningar har i alla fall inspirerat så många konstnärer.

Kathrin har hjärtat i Costa Rica

- Svenskar äter mest bananer i världen per person och år, säger Kathrin Nordlöf när hon visar bilder från en bananplantage, tagna under hennes tid i Costa Rica som Svenska kyrkans stipendiat.

 

Dagboken alla får läsa

Bortom tidningarnas olika fotbolls- och modebloggar finns många livsnära berättelser.

 

Gammal led lockar moderna pilgrimer

Författaren Paulo Coelho har gått den. Skådespelerskan Shirley MacLaine och tv-profilen Agneta Sjödin likaså. I maj åker umebon Lars Branzell tillbaka.Det verkar vara något alldeles extra med pilgrimsleden till spanska Santi Santiago de Campostela.

Vardagstankar: Hopp i dödens väntrum

Vardagstankar - av biskopen i Luleå stift, Hans Stiglund

 

Teg är bäst på pingis

Tegs Bordtennisklubb, BTK, betonar det sociala lika högt som jakten på höga rankingpoäng.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!