Spira

- Lovsång är ingen trend som vi packar ihop efter ett tag. Vi håller på att återupptäcka något som är livsnerven i kristen tro. Bild: Peter Lindegren

Tron får melodi

Lasse Pettersson är Umeås Mr Lovsång. Kanske hela Sveriges förresten. Från en källarlokal på Teg driver han landets ledande skivbolag för lovsång med låtskrivare som Bengt Johansson och Ylva Eggehorn.

Kategorier: Andlig friskvård 

Lovsång är något av kyrkornas allsång. Den bygger på melodier som är lätta att sjunga med i - musikaliska experiment får stå tillbaka så att alla kan delta. Sådana sånger av tacksamhet riktade direkt till Gud är en av de äldsta böneformerna i kyrkans tradition. Men lovsång innebär inte en viss musikstil. Gamla lovpsalmer kan påminna om folkvisor, sångerna inom väckelserörelserna på 1800-talet var präglade av blåsorkestrar och moderna lovsånger är ofta influerade av soul eller pop. »Varje tid söker sitt eget sätt att uttrycka sin glädje och tacksamhet…« står det i förordet till psalmboken.

- Lovsång är ingen trend som vi snart packar ihop. Jag tror att vi håller på att återupptäcka något som är livsnerven i kristen tro, säger Lasse Pettersson.

 

Absolute lovsång

I tretton år har han jobbat heltid för att förse församlingar med nya sånger för gudstjänstbruk. Hans skivbolag David Media ger ut skivor och noter med svensk och utländsk musik. Storsäljaren är en serie av typen Absolute Lovsång med namnet Ropa till Gud. De fyra samlingsskivorna med lovsångsklassiker från 70-talet och framåt har sålt 16 000 exemplar, vilket är välkommet i en bransch där många skivor knappt går ihop ekonomiskt.

Lasses passion för lovsång föddes i samband med ett »otroligt starkt gudsmöte« som han själv säger. 40 år gammal åkte han till England för att lyssna på lovsång live. Eftersom han tyckte lovsång lät »för taskigt« åkte han mest för att ingen annan på skivbolaget ville och hamnade på en lovsångskonsert i en liten sunkig lokal med 500 besökare.

- Jag hade precis tänkt smita ut när hela kyrkan började sjunga som en stor fotbollskör. Det var rena festivalstämningen. Jag stod som en guldfisk och gapade längst bak. Sedan kändes det rent fysiskt.

Kvällen slutar med att »rock n'roll-Lasse« står med händerna i luften och sjunger med i de enkla texterna. Hans gudsbild förändrades.

- Tidigare hade mitt största intresse varit hur långt ifrån Gud man får gå. Får man dricka vin? Får man göra si och så? Istället för att Gud varit en ryggsäck som jag burit och inte velat svika, blev Gud den som bär.

I dag citerar han gärna 1500-tals teologer som säger att »människans yttersta mål är att ära Gud och njuta honom för evigt«.
- Istället för att njuta av Gud blir Gud lätt som en polis eller rektor, säger Lasse.

 

I en egen klass

Han tycker att lovsången rätar upp och befriar. Att vända sig mot Gud påminner om en blomma som söker sig mot solen. I naturen möter han också den mäktigaste lovsången.

- En porlande fjällbäck, ljudet av vågor mot en havsstrand eller fågelkvittret en tidig morgon är svårt att matcha.

När det gäller mer vanlig sång är många gamla psalmer i en klass för sig som få moderna sångförfattare når, tycker Lasse. Vid sidan om psalmerna är de populäraste sångerna just nu i Sveriges kyrkor Ropa till Gud och Bara i dig. De har toppat listan i många år. Det finns ingen uppsjö av lovsångsförfattare, utan ett tiotal personer från olika samfund och sammanhang dominerar. Soundet varierar från visa till rock.

- Vi som är uppvuxna med väckelsesånger som Ovan där njuter av att rocka loss. Min dotter, som vuxit upp med pop och rock går istället på Taizémässor och trivs i tystnad, berättar Lasse.

 

Trivs i tystnad

Just sångerna från det franska klostret har fått stor betydelse för många i Sverige, inte minst ungdomar. De korta melodierna med enkla texter sjungs om och om igen och betonar bönens meditativa karaktär. Medan texterna upprepas sjunker innehållet in och lever sedan kvar som en tyst bön.

Så fortsätter människan att sjunga sin teologi - vem hon tror att Gud är. I sin nya bok Våra älskade psalmer skriver trubaduren Per Harling: »Ett bättre och mera stöldsäkert bagage kan man inte ha med sig genom livet.«

Senast uppdaterad: 28 februari 2011

Dela

Lovsång är ingen trend som vi snart packar ihop, säger Lasse Pettersson

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!