Spira

Vilken typ är du?

Är du en iakttagande femma, ledande åtta eller fredsälskande nia? Enneagrammet beskriver nio personligheter och sägs vara ett gammalt redskap för självkännedom och andlig fördjupning. Spira besökte kyrkans första helgkurs.

Kategorier: Andlig friskvård 

Jag älskar att göra test i tidningar, även om jag egentligen inte tror att det är så enkelt att fånga en personlighet. Det är därför med både förväntan och skepsis jag närmar mig helgkursen i enneagram i Ålidhemskyrkan.

Ett tjugotal deltagare samlas i ett mindre rum med tända ljus, där prästen och kursledaren Susanne Kostet ger en kort genomgång av enneagrammets historia.

- Det är ett gammalt redskap för självkännedom och andlig vägledning, som använts inom många traditioner, till exempel den kristna. Enneagrammet är ett möte mellan psykologi, andlighet och teologi, berättar hon.

Enneagrammet består av en cirkel med nio punkter, som motsvarar nio olika personlighetstyper. Varje typ har sina resurser, men också områden där man riskerar att köra fast. Ingen personlighetstyp är bättre eller sämre, utan alla har tillgångar och baksidor. Vilken typ man är kan man få veta genom att göra ett frågetest.

Vi deltagare uppmanas att inte ta testresultatet som en slutgiltig sanning.

- Enneagrammet ska vara ett verktyg. Använd det bara om du tycker det fungerar, säger Susanne Kostet.

Hönsmamman är en tvåa

Så börjar genomgången av de nio olika personlighetstyperna. Vi börjar med tvåan, trean och fyran, som styrs av hjärtat eller känslan och som ofta behöver bearbeta en känsla av skam. Först ut är tvåan, som har rubriken hjälparen, relationsskaparen, givaren.

- Kvinnor har ofta förväntats vara tvåor. Hönsmamman är en tvåa, och kanske den som är medberoende. Kyrkan har mycket av tvåa-kultur i sig och tvåor känner sig ofta hemma där, säger Susanne Kostet.

Hon fortsätter med att berätta om trean, som är målinriktad och driven, och så den romantiska fyran.

- En karikatyr av fyran är konstnärssjälen. De är ofta lite självupptagna, väldigt medvetna om sina känslor och har sinne för det unika. Jag är själv en fyra, säger hon.

Varje personlighetstyp har en annan speciell typ

i enneagrammet som den behöver lära sig något av. Den omhändertagande tvåan behöver lära av fyran att ta hand om sig själv, medan den drömmande fyran kan behöva ettans disciplin och struktur.

Efter en meditationsstund i kyrksalen fortsätter genomgången av ytterligare tre personlighetstyper - femman, sexan och sjuan, som i sitt handlande utgår från huvudet och tanken och som riskerar att styras av rädsla.

Genomgången av varje personlighetstyp avslutas med att vi i små grupper diskuterar vad vi känner igen

i oss själva. Någon i gruppen känner igen sig i alla typer, medan jag har svårt att se mig själv i någon av dem.

Efter lunchpausen blir det dags för de tre sista typerna, åttan, nian och ettan, som alla styrs av magen eller instinkten. Först i den sista personlighetstypen, ettan, börjar jag känna igen drag hos mig själv.

Nåväl, vem jag är hoppas jag få svar på när det äntligen blivit dags för enneagramtestet. Jag graderar 115 olika påståenden efter hur väl de passar in på mig och ritar sedan in mina resultat i en så kallad enneagramprofil. Lägst resultat får jag som väntat hos den äventyrliga sjuan, men det visar sig att jag inte har en utan två toppar. Jag är både en perfektionistisk etta och en skeptisk sexa. Hur gör jag då?

- Läs på om både ettan och sexan och se var du bäst känner igen dig. Testet är ingen hundraprocentig vägvisare, utan det handlar om att reflektera och komma fram till vem man är, säger Susanne Kostet. Försök hitta i vilken typ din skuggsida finns, där du kör fast, och jobba med den. Det handlar mycket om att bli medveten om sina problem för att inte bli slav under dem.

Påminner om Kristus

Eftersom kursen inte bara säger sig ge självkännedom utan också andlig fördjupning frågar jag Susanne Kostet hur enneagrammet kan bidra till det. Svaret blir att det handlar om att bli mer hel som person och öka friheten. Hon menar att enneagrammet avslöjar synden i en människas liv, det som håller en fast.

- Det finns en likhet med Kristusmönstret, att dö för att få nytt liv. Det handlar om att släppa taget om det som fängslar en, att låta det dö för att bli befriad, nå frälsning, säger Susanne Kostet.

I början av kursen beskrevs enneagrammet som en resa och i slutet förstår jag mer att det handlar om en process. Testresultat gav inte så många svar, utan väckte snarare fler frågor. Nu måste jag fundera vidare.

Ladda hem enneagrammet som pdf.

....................................................................

Tolka enneagrammet

Det område där en personlighetstyp riskerar att köra fast kallas rotsynd.

En person behöver utveckla de positiva dragen hos sin tröstpunkt för att komma till rätta med sin rotsynd.

En person under stress antar de negativa dragen hos sin stresspunkt.

....................................................................

Läs mer: http://www.enneagrammet.com/Sv/Enneagram_typologi_svensk.html

Senast uppdaterad: 28 februari 2011

Dela

Bild: Anna Ågrahn

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!