Spira

Berg i Tavelsjö och Galiléen på utställning

Berg i bibeln är temat på helgens utställning ”Bergslandet i Galiléen - kristendomens ursprung” i Tavelsjö.

Konstnärerna Aune Karlsson, Vera Eiksson och Sune Jonsson ville göra något för att få in pengar till Svenska kyrkans internationella arbete.

Inspirationen har de hämtat ur Bergspredikan och ur olika texter om berg i bibeln. Nu ställer de ut tio tavlor var, tillsammans med Sune Jonsson, som också är kyrkorådsledamot och inte ska förväxlas med dokumentärfotografen.

Har målat berg i Tavelsjö

– I Bibeln står berget för något starkt och tryggt. Vera och jag har målat berg här i trakten för att få en lokal anknytning, bland annat av Sveriges största flyttblock som finns i Botsmark.

Vi åkte dit för att måla två gånger med färg, block och penslar.

Vid ett av besöken vid flyttblocket stötte de på Stefan Nordström som är pensionerad genetikprofessor. Det ledde till att han föreläser på lördag om berglandet Galileen. Efter föreläsningen bjuder internationella gruppen in till samtal om tavlorna i församlingsgården. De flesta tavlorna är till försäljning och konstnärerna har också skänkt varsin tavla till ett lotteri.

Många tavlor är nymålade

Sune Jonsson har gjort tavlor med hjälp av dun, Vera har tecknat och målat akryl och Aunes tavlor på utställningen är oljemålningar. Många av Vera Erikssons och Aune Karlssons tavlor är målade inför utställningen.

– När havet mötte Fönnberget är min favorit bland de egna målningarna, liksom Grotta i Tennessee, säger Aune Karlsson som bor halva året i Tavelsjö, men reser till Sundsvall på måndag där hon tillbringar vinterhalvåret.

Dela

Åkersten i Avaliden i olja

Bild:  

Flyttblock i Botsmark, sydsidan (akryl och olja)

Bild:  

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!