Spira

Tegsbor mötte vänner i Lindi

– När elektriciteten gick under ungdomskörens framförande, sprang någon iväg och drog igång en dieselmotor för att generera ström till keyboarden, berättar Viktoria Edström, nyss hemkommen från Tegs vänförsamling i Tanzania.

Tolv personer från Tegs församlings ungdomsgrupp reste i januari till vänförsamlingen i staden Lindi vid kusten i södra Tanzania.

– Meningen med utbytet som startade 2001 är att vi ska dela våra erfarenheter och fördjupas tillsammans i tron, säger diakon Carola Larsson.

Tanzania räknas som ett av världens fattigaste land. Malaria och hiv är vanligt. De flesta bor enkelt i lerhyddor med palmtak och har varken elektricitet eller rinnande vatten.

Hjälptes åt

– Även om de har en annan levnadsstandard än vi verkar de gladare, säger Maria Åström som också var med på resan.

– Mest av allt kommer jag att minnas deras genorositiet, en kvinna vi besökte bjöd på fika som måste ha kostat henne alldeles för mycket, säger diakon Carola Larsson.

Lindiborna hjälptes åt med vardagssysslorna.

–Alla tog gemensamt hand om barnen. Jag såg en flicka sitta i knäet på åtminstone tio olika vuxna under en gudstjänst, säger Viktoria Edlund.

Gudstjänst under kokospalm

Lindiborna försörjer sig bland annat på fiske, odling av cashewnötter samt turism. Fattigast är människorna i byarna på landsbygden. En resa till församlingens utpost Kenin Genin gjorde intryck på tegsborna.

– Byns ordförande som var muslim inledde med att hälsa oss välkomna. Sedan deltog alla i gudstjänsten, muslimer likaväl som kristna i skuggan av två kokospalmer. Gudstjänsterna innehöll mer sång och dans än de gör här och var längre, ibland betydligt längre, säger Carola Larsson och Maria och Viktoria skrattar instämmande.

Ser fram emot besök

Tegsborna upplevde samhället mer hierarktiskt än vårt, männen och de äldre hade företräde. Även tidsuppfattningen kunde bli en kulturkrock, ”en stund” kunde betyda tre timmar.

Inom de närmsta åren ser tegarna nu fram mot besök från Lindi. När och hur är inte bestämt.

– Deras besök blir krångligare att arrangera. Bland annat har det blivit svårare för människor från Afrika att resa hit sedan Schengenavtalet började gälla, säger Carola Larsson.

* Även Tegs EFS krets är med i utbytet.

Foto: Carola Larsson

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!