Spira

Åke tar tillbaka sitt tal

Åke Löfgren förlorade talet efter en stroke för nio år sedan. Sedan dess har hans stora vilja att kommunicera hjälpt honom återerövra orden dag för dag.

Åke Löfgren syns ofta i sin permobil i Sävar. Att han utelämnar ord när han talar har inte någon betydelse, han betonar och upprepar tills man förstår. Glädjen i mötet och Åkes frimodighet lämnar kvar en befriande känsla.

I en korg vid ytterdörren hemma har han samlat knotiga trädämnen att snickra med. Radion står på inne och på köksbordet ligger senaste numret av tidningen Hemslöjden.

Stroken drabbade honom efter midsommarhelgen 1998. Han opererades och var medvetslös i två veckor. När han vaknade hade han förlorat talet och även rörelseförmågan på höger sida.

- Den första tiden efteråt kunde jag bara säga ja och nej. Men jag kunde sjunga direkt. När jag sjunger kommer orden på en gång, sången och talet sitter på olika ställen i hjärnan, säger han.

Så det har sjungits mycket sedan stroken i det Löfgrenska hemmet. Särskilt första tiden då Åke ännu inte kommit igång med talet. Åke har alltid tyckt mycket om musik.

- Jag hör mycket musik nu också, på morgonen och mitt på dagen lyssnar jag på P4. En gång i månaden kommer en pensionär till Bruksbacken och leder en sångstund. Det är roligt, jag känner alla och sjunger med i allt, fortsätter Åke Löfgren.

Hans döttrar med familjer har varit ett jätteviktigt stöd liksom hans fru Margareta. Margareta gick dessvärre bort i en plötslig sjukdom för två år sedan.

- Det gick på bara en minut. Jag gråter en liten stund varje morgon, sedan känns det bättre. Men det är svårt, förklarar Åke.

Åke Löfgren hämtar och visar en näpen ängel i lera och berättar att han gjort den på en kurs på Edelviks folkhögskola. Kursen på två år var riktad till personer med afasi.

Läs mer om Röst - själens spegel

Andas genom näsan och andra röstråd

Ta hand om din röst!

Guds röst - dunder eller stilla sus?

Oratoriekören - en röst med många nyanser

Senast uppdaterad: 29 mars 2010

Dela

Åke Löfgren

Bild: Peter Lindegren

Rösten - själens spegel

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!