Spira

Bild: Peter Lindegren

Elever lagar mat på prov

Lär sig ungdomarna något vettigt i skolan egentligen? Det är en fråga som vuxna ställt sig i alla tider. Följ med till Grubbeskolan så får du positivt svar.

Kategorier: Recept 

- Om jag får vegetarianen blir jag tokig! utbrister Andreas som är aningen orolig för vilken hans uppgift kommer att bli den här fredagseftermiddagen.  
Det är hemkunskap i klass 9a på Grubbeskolan och dags för examensprov. Det är nu eleverna ska visa vad de lärt sig om att tänka rätt när det gäller mat, utifrån hälso-, ekonomi- och ekologisynpunkt. Och så själva matlagningen förstås.
Läraren Anna Sjöstrand delar ut en uppgift till alla i klassen, en särskild personlighetstyp, som de ska laga mat åt. Andreas klarar sig undan vegetarianen. Istället ska han tänka ut, hitta recept och laga mat till farmor Agda som rör sig lite, har svagt skelett och inte tycker om att dricka mjölk.
- Det blir pannkakor, säger Andreas lyckligt och slår upp sin hemkunskapsbok för att ta reda på hur han ska göra. Min morfar har varit kock och kan vända pannkakor i luften, men det låter jag nog bli.

1 timme

Alla kommer snabbt igång vid sina olika kök. De har en timme på sig innan de ska äta tillsammans. Då ska alla också ha hunnit diska och duka.
Det blir snart ett organiserat kaos.
- Anna! Var finns ströbrödet och bakplåtspapper? Hur ska jag göra med såsen? Är det här verkligen en liter?
Anna Sjöstrand har koll. Gruppen jobbar på bra och tar sin uppgift på allvar.
- Jag ska laga mat till mamma Märta, berättar Frida samtidigt som hon gråter över den hackade löken. Det blir köttbullar och fullkornspasta, för Märta som är hård i magen behöver fibrer.
Snart får Anna rycka in vid flera spisar där det steks köttbullar. De fastnar så lätt i pannan, eller går helt sönder. Det är inte lätt med matlagning, men alla verkar tycka det är kul.
- Jag önskar att vi hade haft mer hemkunskap i nian, säger Frida. Snart blir det kanske på riktigt om vi ska flytta hemifrån och så.
De flesta verkar färdiga med sina uppgifter, slevar och stekpannor diskas och alla dukar fram på långbordet. Anna går runt och inspekterar, sedan lägrar sig tystnaden i klass 9a. Det är gott med hemlagad mat!

Pannkakor

Ingredienser

 • 2 ägg
 • 1 ¼ dl vetemjöl
 • 3 dl lättmjölk
 • 1 krm salt
 • 1 msk margarin

Gör så här:

2 personer

Vispa samman vetemjöl, hälften av mjölken och salt i en skål. Tillsätt äggen och resten av mjölken. Vispa tills smeten blir klimpfri. Smält margarinet i en stekpanna. Häll det smälta margarinet i smeten och vispa.

Häll lite av smeten i stekpannan. Låt den rinna ut. Vänd när smeten stelnat på ovansidan. Vispa upp smeten mellan varje gräddningsomgång så att inte mjölet sjunker till botten.Grundrecept köttfärs

Ingredienser

 • 2 msk ströbröd
 • 3 msk vatten
 • 1 msk riven gul lök
 • 150 g köttfärs
 • 2 krm salt
 • ½ krm peppar

Gör så här:

Blanda ströbröd och vatten i en skål och låt stå några minuter. Skala och riv löken.

Tillsätt köttfärsen, lök, salt och peppar. Rör samman ingredienserna väl tills färsen blir smidig

Köttbullar - 2 portioner

Tillaga färsen enligt grundreceptet ovan.

Skölj en skärbräda och fukta händerna så fastnar inte färsen så lätt. Forma färsen till köttbullar och lägg dem på skärbrädan.

Lägg margarinet i stekpannan och värm tills margarinet är ljusbrunt. Bryn kött-bullarna. Skaka stekpannan så de blir brynta runt om. Se till att stekfettet inte blir bränt. Sänk värmen och låt köttbullarna eftersteka.Scones

Ingredienser

 • 4 ½ dl vete- eller grahamsmjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 2 krm salt
 • 50 g margarin
 • 2 dl mjölk eller filmjölk

Gör så här:

2 bröd

Smörj en plåt. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Fördela margarinet i mjölblandningen med fingertopparna. Tillsätt mjölken eller filmjölken och arbeta raskt samman degen med träsked.

Dela degen i två delar. Lägg delarna på plåten så att du med mjölad hand kan trycka ut dem till runda kakor ca 1,5 cm tjocka.

Skåra varje kaka i fyra delar och nagga med en gaffel.

Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. 250 grader. Ät helst nygräddade.Senast uppdaterad: 3 maj 2010

Dela

Fakta

Recepten är hämtade från boken Hem- och konsumentkunskap åk 6-9 av Astrid Hedelin, Margaretha Olofsson, Eva Sjöholm och Kenneth Arvidsson (Interskol)

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!