Spira

En riktigt god och krämig Tableronemousse Bild: Linn Larsson

En god mors dag!

Vad ger man en mor som har allt? Kanske en hemlagad trerättersmiddag?

Kategorier: Recept 

Söndag den 25 maj är det Mors dag. Passa på att göra något skojigt tillsammans, uppmanar kokboksprofilen Linn Larsson, som komponerat en lyxig trerättersmiddag där gamla välkända smaker möter nya.

Sesamtrekanter

Ingredienser

  • 2 tortillabröd
  • 1–2 msk olivolja (gärna smaksatt)
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här:

Klipp tortillan i trekanter, 12 st per bröd. Pensla med olivolja och strö över sesamfrön och flingsalt.
Lägg upp snibbarna på bakplåtspapper och rosta i 5-10 minuter i 200 grader högt uppe i ugnen tills de fått en gyllene färg.

Kikärtsdip

Ingredienser

  • ½ burk kikärtor
  • En knippe persilja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 msk olivolja
  • ½ msk pressad citron
  • 1 tsk garam masala krydda
  • Örtsalt

Gör så här:

Mosa kikärtor och hacka persilja. Blanda med övriga ingredienser och salta efter smak. Om det blir dip över passar den utmärkt på frukostmackan.

Vit dip

Ingredienser

  • 1,5 dl turkisk yoghurt
  • En knippe myntablad
  • Örtsalt

Gör så här:

Hacka myntabladen fint och blanda med yoghurt. Krydda efter smak och låt stå i kylskåp och dra i minst 30 minuter.

Rosépepparlax

Ingredienser

  • Rosépepparlax med fruktig salsa
  • 2 portioner

  • 2 portionsbitar lax
  • 2 msk rosépeppar

  • Salsa:
  • 1 apelsin
  • 1 mango
  • 1 paprika
  • 0,5 purjolök
  • 1 lime

Gör så här:

Skär laxen i tärningar och salta ordentligt. Krossa pepparn lätt med hjälp av en mortel, och strö över laxen. Låt den vila och gör salsan under tiden.
Skär frukt och grönsaker, utom lime, i lika stora bitar. Pressa limen över salsan.
Stek laxtärningarna hastigt i stekpanna, de får gärna vara lite rosa inuti. Servera tillsammans med salsan.

Krämig Tobleronemousse

Ingredienser

  • 2,5 dl vispgrädde
  • cocktailbär
  • 200 g Toblerone citronmeliss
  • 2 äggulor

Gör så här:

2-3 portioner

Koka upp 1,5 dl vispgrädde och bryt i Toblerone. Låt kastrullen stå på svag värme tills chokladen smält och krämen är helt slät.
Vispa sönder äggulorna och rör sedan samman med chokladgrädden.
Häll upp i portionsskålar och låt stå minst 3 timmar i kylskåp. Vispa 1 dl grädde och dekorera med cocktailbär och citronmeliss

Senast uppdaterad: 3 maj 2010

Dela

Sesamtrekanter med egen dip

Bild: Linn Larsson

Rosépepparlax

Bild: Linn Larsson

Trerättersmiddag

Snacks, förrätt: Sesamtrekanter med egen dipp
Trekantssnacks att småäta gör matlagningen ännu roligare.

Huvudrätt: Rosélax med mangosalsa
Rosépepparpanerad lax väcker gamla minnen till liv. Servera med en fruktig salsa som bryter av fint.

Dessert, till kaffet: Härligt krämig Tobleronemousse

Den här moussen är barnsligt god och riktigt krämig. De krispiga och lite sega bitarna i Toblerone ger moussen karaktär.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!