Spira

Bild: Anna-Karin Drugge

Evelina och ikonen

En bild med traditioner långt bak i historien och Evelina, 8 år, möts i andaktsrummet i församlingsgården på Backen.
– Jag visste att det var Jesus så fort jag såg den, säger Evelina.

Evelina Holmqvist lutar sig mot det lilla altaret som är fastmurat i väggen i andaktsrummet. Hon och prästen Magdalena Ljunggren pratar om ikonen på altaret. Evelina tittar stint på ikonen som står där på sitt staffli.

- Han är ju ingen baby, säger hon och menar Jesus som sitter i mamma Marias knä. Han ser ut som om han är äldre än mig.

Ofta när vi tänker på Maria och Jesus tillsammans ser vi nog bilden av honom som ett litet spädbarn framför oss. Den här bilden vill berätta något mer.

- Den vill visa på Jesus i alla åldrar, säger Magdalena. Jesus vill bo i min famn och i allas famn. Det är som att vi tar himlen själv i famnen.

Evelina tycker att Jesus ser ut att vara sådär tio, elva år. Magdalena berättar om när Jesus var tolv år och försvann i Jerusalem och mamma Maria hittade honom i templet.

- Kanske är det just den gången, tror Magdalena. Maria hittar sitt barn och de båda ser på varandra i samförstånd. De vet båda vem han egentligen är.

De vackra färgerna på kläderna som båda figurerna på ikonen bär fascinerar Evelina. Precis som med allting som rör ikonkonst så är de ingen slump.

- Jesu mantel är i guld för att visa på det äkta, berättar Magdalena som själv målar ikoner. Den röda färgen på Marias kläder är den gudomliga färgen.

Båda personerna på tavlan har en ring i gul färg runt sina huvuden - en gloria. De är tänkta att leda våra tankar mot Guds ljus.

- Det är nog solen, säger Evelina.

Hon tittar vidare på Jesus och Maria, på de onaturligt långa och smala fingrarna, på de stora ögonen och kläderna med alla sina veck.

- Det skulle nog ta lång tid att måla en sådan bild, tror Evelina Holmqvist. Säkert flera veckor!

Senast uppdaterad: 31 mars 2010

Dela

Jag visste att det var Jesus så fort jag såg den, säger Evelina om ikonen

Bild: Anna-Karin Drugge

Mer om julkrubban

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!