Spira

Gammal vänskap rostar aldrig

Finns Frodo och Sam i Bibeln? Nej, men en vänskapsrelation lika stark som deras. Se likheterna mellan hur vänskap beskrivs idag och för länge sedan.

David och Jonatan

Relationen mellan David, den blivande kungen i Israel, och Jonatan, hans fiendes son, är en av de mest känslosamt beskrivna i Bibeln. När Jonatan dödas i strid skriver David i en klagosång:

»Jag sörjer dig, min broder Jonatan, du var mig mycket kär, din kärlek mer för mig än kvinnors.« (1 Sam 18:1)

> Jämför! Sams självuppoffrande kärlek till Frodo i Sagan om ringen.

Herodes och Pilatus

Herodes Antipas, romersk furste och Pontius Pilatus, romersk landshövding i Palestina, var fiender. Men när de skickar Jesus mellan sig för att bestämma om han ska dömas till döden, blir de vänner. (Lukas 23:12)

> Jämför! Rövarna Mattis och Borka, som varit bittra fiender gör till sist gemensam sak i Ronja rövardotter.

 

Jesus och syskonen i Betania

Jesus kallar sina lärjungar för vänner, men han verkar trivas särskilt bra med syskontrion Marta, Maria och Lasaros i Betania. Han är flera gånger hembjuden till dem, och Marta och Maria känner honom så väl att de drar in honom i sitt syskongnabb. (Lukas 10:38)

> Jämför! Vännerna och syskonen som delar vardagsliv i tv-serien Vänner.

Job och vännerna 

Job är en drabbad man. Han har förlorat sin familj, sina ägodelar och sin hälsa. När han sitter på en askhög och skrapar sina bölder med en krukskärva dyker hans vänner upp. De sörjer med honom och sitter tysta i en hel vecka av rent medlidande. (Job 2:11)

> Jämför! Harry Potter och hans vänner, som ställer upp för Hagrid när han hamnar i fängelse i Harry Potter och Hemligheternas kammare.

Noomi och Rut

Vänskapen mellan Noomi och Rut är inte den mest väntade, eftersom de är svärmor och svärdotter. Rut, vars namn betyder vänskap, väljer att följa Noomi till ett främmande land och säger: »Dit du går, går också jag, och där du stannar, stannar jag.« Ruts bok.

> Jämför! Drängen Arvid som följer med sin vän Robert till Amerika i Utvandrarna.

Senast uppdaterad: 29 mars 2010

Dela

David och Jonathan

Bild: Lars Segerstedt

Herodes och Pilatus samt Jesus och syskonen i Betania

Bild: Lars Segerstedt

Job och vännerna samt Noomi och Rut

Bild: Lars Segerstedt

Mer om vänskap

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!