Spira

Glutrenfri mat är också god mat! Bild: Peter Lindegren

Gott utan gluten och mjölk

– Jag kan ju inte sakna det jag aldrig ätit.
Helena Holmlund är allergisk mot både mjölk och gluten men tycker att det går att äta god mat i alla fall. Det finns så mycket att ersätta med.

Kategorier: Recept 

Allvarlig allergi

Fler och fler i västvärlden utvecklar tidigt i livet allergier för olika födoämnen och ingen vet varför. En teori är att det är våra förbättrade hygienrutiner under 1900-talet som är en del av orsaken, men det är bara en idé av många och den är inte heltäckande.

- Vi är oftast allergiska mot det vi äter mest, säger Lisbeth Nordström, dietist på barn- och ungdomsmottagningen. Bland barn i Sverige är det vanligt med känslighet för mjölk och ägg medan barnen i Kina oftare drabbas av risallergi.

Barn som inte tål mjölkmat växer ofta ifrån allergin när de blir lite äldre. Sådan tur hade inte Helena Holmlund som föddes med en allvarlig överkänslighet för mjölkprotein.

- Vi fick tidigt veta att Helena inte tålde någon som helst mjölkmat, berättar hennes mamma Ingrid Holmlund. En av mina första tankar var hur det nu skulle bli med godis och bullar och så.

Viktigt med test

Lisbeth nordström berättar att mammor till barn med mjölkallergi kan amma om de slutar med mjölkmat själva. Det är också viktigt att göra nya tester emellanåt eftersom föräldrar kanske missar att allergin försvunnit.

- Vi provocerar patienterna med det de är allergiska mot, säger Lisbeth. Om ett barn utsätts för den mat det inte tål, i lagom dos, är det troligare att det växer bort.

Hon säger också att det i de allra flesta fall inte är så farliga reaktioner det handlar om. Lite dålig mage och prickar på kroppen, som visserligen är obehagligt men sällan livshotande. För Helena är situationen en helt annan.

- Jag märker direkt om jag fått i mig något med mjölk, berättar Helena Holmlund. Det börjar klia i munnen, halsen svullnar och jag får svårt att andas.

Hemma och i skolan har familjen cortison-tabletter och adrenalinsprutor för att kunna ge en första hjälp innan det bär iväg till sjukhuset. Om Helena inte får behandling direkt så kan hon dö.

- Visst är jag orolig ibland, säger mamma Ingrid. Särskilt om Helena ska till något nytt ställe där de kanske inte är så informerade och kunniga.

Experter på mat

Själv har hon och övriga familjen blivit i det närmaste experter på vad de kan äta och inte. Hela familjen äter nämligen samma mat. Sedan Helena för sex år sedan också blev diabetiker och allergisk mot gluten har Ingrid fått en utmaning i att hitta bra ersättningar till det som står i recepten. Här går det inte med halvfabrikat och ingredienser måste lusläsas.

- Det är inte bara vad som är i maten, som är viktigt, utan också hur den lagas, förklarar Ingrid. Det måste vara en mjölkfri miljö.

Visst finns det saker Helena inte kan göra, som faller sig alldeles naturligt för de flesta av oss andra. Äta hemma hos kompisar, ta en spontan fika på stan eller köpa en bägare popcorn på bio.

- Hon bjuder hem kompisarna hit istället, tar med sig eget fika och hempoppade popcorn, säger Ingrid.
Hemma turas de om att laga mat och Helena tycker att mamma är jätteduktig på att hitta alternativ till de vanliga ingredienserna. Själv har hon under hösten prövat på både prinsess- och smörgåstårta.

- Det var ganska gott, men inte riktigt så som jag trodde, säger hon med ett leende.

Fisk med fasigt täcke

Ingredienser

  • 400-500 gram färsk eller djupfryst fiskfilè
  • 1 tsk salt
  • 2-3 msk pressad citron
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 dl smulat vitt glutenfritt bröd
  • 2 dl hackad persilja
  • svartpeppar och salt efter behag

Gör så här:

4 personer

Sätt ugnen på 225º. Dela fisken i bitar. Lägg den på ett ugnssäkert fat, salta och häll över pressad citron. Täck med aluminumfolie och sätt in i ugnen, i 15 minuter.
Smält under tiden fettet, krydda med vitlök.
Rör ner smulat vitt bröd och persilja.
Skär tomaterna i halvor.
Tag ur fiskfatet ur ugnen, häll av lite av den vätska som bildats, för ihop fisken till en bred sträng mitt på fatet. Fördela brödblandningen över fisken. Lägg tomathalvorna på båda sidor om fisken. Salta om det behövs. Gratinera i mitten av ugnen tills det blivit lite brunt på brödtäcket i cirka 15 minuter
Servera med fullkornsris eller potatis och rivna morötter.

Smulpaj

Ingredienser

  • 3 dl glutenfri mjölblandning
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 75 g mjölkfritt margarin

Gör så här:

Hacka samman alla ingredienser i en matberedare så att det blir en smulig massa. Täck bottnen i en ugnssäker form med ett lager av den smuliga massan.
Skär 5-6 äpplen i tunna skivor, och lägg ovanpå Strö över 1 msk kanel. Fördela resten av smuldegen på äpplena. Grädda mitt i ugnen, 225º i 20 min. Servera med mjölkfri vaniljsås eller mjölkfri glass.

Lax- och broccolipaj

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 2,5 dl glutenfri mjölblandning
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 medelstora kokta rivna potatisar
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 2 msk kallt vatten

  • Fyllning
  • 200 gram broccolibuketter
  • 150 g rökt lax
  • 3 ägg
  • 3 dl Oátly havredryck
  • en liten bit skivad purjolök
  • salt och svartpeppar

Gör så här:

Hacka samman mjöl, margarinet och bakpulvret, tillsätt riven potatis, och sist vattnet och blanda till en deg. Tryck ut degen i en form ca 24 cm i diameter.
Förgrädda pajen i 10 minuter i 200º. Lägg i broccolibuketter och lax. Blanda i ägg- och mjölkblandningen. Grädda i 20-25 min till så att äggstanningen stannar.

Senast uppdaterad: 3 maj 2010

Dela

Fisk med frasigt täcke

Bild: Peter Lindegren

Smulpaj

Bild: Peter Lindegren

Lax- och broccolipaj

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!