Spira

Hjälper prästen att klä sig

Vattenglas till predikstolen, fylla på kalken med alkoholfritt vin och läsa på dagens episteltext. Det är mycket som kyrkvärden Britt Larsson ska hinna innan klockringningen kallar till familjemässa i Ålidhemskyrkan.

Luften i sakristian har nästan tagit slut efter att prästen Monica Andersson och kyrkvärden Britt Larsson med flera har suttit och förberett mässan i detalj. Britt ska läsa episteltexten.

- Jag har dagboken med kyrkoalmanackan som hjälp för att veta vilka texter som ska läsas till de olika söndagarna, berättar Britt som slagit upp evangelieboken i psalmbokens slut.

Efter att hon har sett över nattvardskärlen läser hon igenom texten några gånger. Det kan vara lite stressigt, allt måste klaffa tidsmässigt.

- När det är familjemässa med mycket barn är vi flera som hjälper till med nattvardsutdelning och kollekt.

Kyrkvärdarna hjälper prästerna att klä sig. Den liturgiska färgen i kyrkoåret nu är grön och symboliserar växande, den visar sig i prästernas stola eller mässhake som de bär över sin fotsida vita alba.

- Britt är bra på att rätta till min klädsel så att allt hänger fint. Särskilt bra är hon på att få till stolan. Ibland slänger jag på mig den nästan som en sjal och det är ju inte så passande, berättar Monica Andersson och skrattar.

 

"Förtroende att leda församlingen"

Temat för dagen är "Den yttersta tiden". I stället för domedagstemat har prästen Monica tagit fasta på att vi har sådan tidsnöd i våra liv. »Kan den ta slut?« undrar hon hypotetiskt.

- Nej! hörs en liten kille resolut hojta. Munterheten sprider sig i de fullsatta kyrkbänkarna.

Kyrkvärden Britt leder församlingen och visar när de ska stå och sitta under mässan, samlar in kollekten, läser böner och texter samt biträder prästerna vid nattvarden.

Britt Larsson hade länge varit aktiv i församlingen när hon blev tillfrågad om att bli kyrkvärd.

- Jag tvekade först eftersom jag inte tycker det är så lätt att vara offentlig. Men som kyrkvärd kliver jag in i en slags roll. Det är inte Britt som står där, utan jag är ett redskap för Gud. Det är ett förtroende att få vara med och leda församlingen. Det var en utmaning som jag ville säga ja till, berättar Britt.

När församlingen samlas för att småprata över kyrkkaffet fortsätter Britts arbete.

- Det är en anspänning att vara med i gudstjänsten. Då kan det vara vilsamt att få avsluta dagens uppdrag med att räkna kollekten och samla alla intryck, säger Britt och går in i sakristian.

Senast uppdaterad: 31 mars 2010

Dela

Att vara kyrkvärd är ett stort förtroende, tycker Britt Larsson som har varit kyrkvärd i Ålidhemskyrkan i två år

Bild: Ingela Hjulfors Berg

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!