Spira

I väntans tider – som Maria

Snart föder hon sitt första barn. Emma Dencker har gärna julevangeliets Maria som förebild, Maria som var ödmjuk och vågade släppa kontrollen.

Det tog det ett tag att vänja sig vid tanken på att bli mamma och rätt länge ville Emma Dencker hålla det för sig själv.

- Jag tänkte nog på vad som skulle bli av mig, när någon annan skulle ta så mycket plats. Nu känns det roligt och spännande och jag kan knappt vänta att få träffa barnet, säger Emma Dencker, när det beräknas vara cirka fyra veckor kvar tills de får ses.

- I början funderade jag mycket på hur min och Johannes relation skulle påverkas när vi blir tre. Men jag tror att man mår bra av att ha någon annan att tänka på. Och barn är också något gemensamt som svetsar föräldrar samman.

Emma flyttade till Umeå 2006 när hon fått jobb som violinist i symfoniorkestern vid Norrlandsoperan. Johannes bodde kvar i Malmö tills han fick jobb i Grisbackakyrkan förra hösten.

- Maria tog sig an uppgiften så snabbt. Det hon var med om var otroligt, säger Emma. Hon uttrycker ingen offermentalitet utan är glad och tacksam över att vara utvald. Men hon måste ha känt sig rädd också. Här, i dag har vi så bra vård, ändå tror jag att alla gravida känner någon sorts rädsla för hur det ska gå.

Kanske är Marias situation mer jämförbar med en blivande mammas i ett fattigt land, där man fortfarande dör i barnsäng och där barnadödligheten är hög, funderar Emma.

Enkelheten i ett stall tycks i alla fall långt borta från blivande föräldrar i väst, som shoppar babyprylar och plöjer föräldratidningar.

- Barn är inget man skaffar, de föds inte för att passa in i de vuxnas mönster och behov. Att bli förälder är en stor uppgift och glädje.

Tiden som gravid kan vara en träning i att släppa kontrollen.

- Att ge sig hän, lita på att det blir bra trots att det kanske inte är som man förväntat sig. Det gjorde Maria och det gick ju bra för henne.

Tillfälle att öva fick Emma när maken och hon höggravid reste med tåg till Skåne. Det blev en lång skakig resa, om än inte som på en åsnerygg.

Strax innan Spira trycktes fick Emma och Johannes Dencker en son.

> Läs om Maria: Lukas 1:26-38

Senast uppdaterad: 31 mars 2010

Dela

Snart föder hon sitt första barn, Emma Dencker, med Maria som förebild

Bild: Anna-Karin Drugge

Mer om julkrubban

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!