Spira

Julfigurer får liv i advent

Största delen av året ligger de nedpackade i en kartong. Men i december får julens huvudpersoner liv. Dockorna, som fascinerar nya barn varje år, är omsorgsfullt sydda av Åsa Granström.

- Nej, men hej Maria! säger Åsa Granström och stryker ömt dockan över håret.

Det var drygt tio år sedan sist och Åsa är förvånad över att Maria och hennes familj är så välbehållen. Åsa Granström är textillärare och fick i slutet av 1990-talet uppdraget av Umeå stadsförsamling att sy dockor föreställande ett antal personer från Jesus liv.

Det blev flera lärjungar, en soldat med en gammal ölburk som hjälm och så givetvis alla huvudpersonerna i julevangeliet. Research och recycling var modellen.

Förutom stuvbitar återanvändes mattrasor från Åsas mormor, bland annat en byxa från fångvården som blev kläder åt en av lärjungarna. En kvinnas förkläde med bård är sytt av en gammal fin bomullsnäsduk som Åsa ärvt av en släkting.

- Det blev lite västerbottensstuk på henne, säger Åsa Granström.

Att dockornas ansikten skulle ha karaktär och inte vara för bebisaktiga var viktigt för Åsa som också valde en mörkare nyans på tyget till dockornas hud. Både Åsa och hennes fyra barn tyckte att det kändes lite tomt när dockorna efter några månader flyttade hemifrån.

Stjärnan fascineras sexåringar
Varje december sedan dess plockas de tre vise männen, Josef, Maria och de andra karaktärerna fram för att åskådliggöra julberättelsen för sexåringar i ett andaktsrum på församlingsgården öst på stan.

Under fyra intensiva dagar följer fritidsledarna Helen Molin och Carina Evefors förskoleklasser från närområdet genom ett draperi tillbaka till år 0. Där får klasserna tjuvkika när ängeln besöker Maria och skratta åt de visa männen som går till fel stall.

Mest fascinerade brukar barnen vara över stjärnan som tänds över stallet när Jesus fötts.

- Vad de funderar över hur det går till, säger Helen och avslöjar hemligheten med lysknappen på golvet.

Ikon med julmotiv
Just stjärnan är också Åsa Granströms favorit i krubban.
- Stjärnan är den bästa symbolen för julen. Stjärnan som visade vägen fram till Jesus, säger hon. Hur skulle de annars ha hittat?

Numera syr hon inte så mycket längre. Däremot tycker hon fortfarande att det är viktigt med bilder av bibelberättelserna. Hemma i ateljén växer en ny bild av julen fram. Det ska bli en så kallad händelseikon med julmotiv.

På förlagan från det ortodoxa klostret Valamo i Finland finns flera scener. Det är Josef som är förvirrad över att Maria väntar barn, ängeln som besöker herdarna och till och med några barnsköterskor som badar Jesus.

Längst upp vakar en bred bård av djupblå stjärnhimmel.

Senast uppdaterad: 31 mars 2010

Dela

Varje december plockas de tre vise männen, Josef, Maria och de andra karaktärerna fram för att åskådliggöra julberättelsen

Bild: Peter Lindegren

De tre vise männen samt Maria, Jesu mor

Bild: Peter Lindegren

Julkrubbor i Umeå

Svenska kyrkans församlingar i Umeå inbjuder varje år skolor och förskolor till julkrubbor i olika former.

Det är exempelvis julvandringar i Umeå stads kyrka, besök i stallet för 5-åringar på Ålidhem, levande julkrubba i Ersmarkskyrkan, julberättelsen som sagolek för 6-årsgrupper i Mariakyrkan, samling kring krubban med flano och krubbfigurer i Västerslättskyrkan och julsamling med särskolan på Carlskyrkan.

Och mycket, mycket mer...

Mer om julkrubban

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!