Spira

Enkel fisksoppa med saffranyoghurt Bild: Peter Lindegren

Linas middag blir blogg

Eterrymden är full av läsning för specialintresserade - här tips och recept.

Kategorier:   Recept 

Lina Abrahamsson är snart färdig med sin dietistutbildning i Umeå. Till nyår ska hon ut och söka jobb.

- Det blir kanske inte så lätt, säger hon.

Hon tycker att landstinget borde satsa mer på förebyggande vård, istället för insatser när någon redan är sjuk.
Själv är hon inte mycket för dieter.

- Det blir så lätt allt eller inget i alla de här bantningskurerna. Det viktigaste är variation och att få med alla delar.

En dietist går igenom en patients hela matsituation och förändringar ska vara genomförbara i vardagen. Är det ouppnåeligt så håller det inte i längden.

- Jag gillar inte tanken på att utesluta eller förbjuda viss mat, berättar Lina vidare. Vi kan äta det mesta i lagom mängd. Vi blir bara mer sugna på det vi inte får äta.

Petig i maten

Själv var hon lite petig med maten när hon var yngre. Hon tyckte inte om potatis och ville helst bara äta pannkakor och spagetti med köttfärssås. Så gick hon friskvårdslinjen på Vindelns folkhögskola och allting förändrades.

- Det var en helhet med kost, motion, matlagning och näringslära som tilltalade mig, berättar Lina. Då blev jag klar över att jag ville bli dietist.

Intresset för den egna matlagningen kom igång på allvar när sonen Elis föddes för fyra år sedan. Förut ägnade hon maten inte så mycket tid, men nu tycker hon att det är viktigt.

- Det är mest att ta sig tiden att planera, säger hon. Vi gör upp en veckomatsedel och storhandlar basvarorna. Hos oss står det mest ganska enkel mat på menyn.

Ingen favorit

Lina har ingen favoritmat, men tycker om allt-i-ett rätter. Grytor, gratänger och wok och sådant som bara är att köra in i ugnen.
Elis har varit lite noga med maten, han har inte tyckt om när det blandar sig på tallriken.

- Nu går det bättre, berättar Lina Abrahamsson. Han är ofta med själv och rör i grytorna och då får det bli som det blir. Det tar lite mer tid, men det är kul att ha honom med i köket!

Enkel fisksoppa med saffransyoghurt

Ingredienser

  • 400 g laxfilé
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 2 potatisar
  • 1 palsternacka
  • 100 g rotselleri
  • 2 tomater
  • 1 ½ msk olivolja
  • 1 l vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 200 g skalade räkor
  • 75 g strimlade sockerärter

Gör så här:

Skär laxen i mindre kuber. Skala och hacka löken. Skala morötter, potatis, palsternacka och rotselleri och skär i små tärningar. Skölj tomaterna och skär dem i bitar.

Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök och rotsaker. Tillsätt fiskbuljongtärningar och vatten. Koka upp och låt puttra i cirka 10 minuter. Lägg i laxen och låt soppan sjuda cirka 5 minuter tills fisken är klar. Blanda i räkor, tomater och sockerärter. Smaka av med salt och peppar. Servera med saffransyoghurt och västerbottenquesadillas.

Chokladkyssar

Ingredienser

  • 100 g mörk choklad
  • 1 dl grovhackad sötmandel
  • 1 dl riven kokos
  • 1 dl valfria torkade frukter/bär
  • ½ tsk pepparkakskrydda

Gör så här:

Smält chokladen. Blanda i de övriga ingredienserna. Klicka ut med sked på bakplåtspapper eller i formar. Låt svalna i kyl cirka 20 minuter.

Saffransyoghurt

Ingredienser

  • 2 dl matyoghurt
  • 0,5 g saffran
  • ½ msk pressad apelsin
  • 1 pressad vitlöksklyfta

Gör så här:

Rör ut saffran i apelsinsaften och blanda ner i yoghurten. Pressa i vitlök och smaka av med salt och peppar.

Västerbottensquesadillas med spenat

Ingredienser

  • 4 st fullkornstortillabröd
  • 50 g färsk sköljd spenat
  • 2 dl riven västerbottenost
  • 1 tsk olivolja

Gör så här:

Fördela spenaten på två av tortilliabröden. Strö över västerbottenost och svartpeppar. Lägg på de andra bröden som lock. Hetta upp oljan i en stekpanna och lägg i bröden (ett i taget). Stek på båda sidor tills osten smält och quesadillan sitter ihop. Skär i bitar.

Senast uppdaterad: 27 januari 2014

Dela

Chokladkyssar

Bild: Peter Lindegren

Lina Abrahamsson köper gärna säsongens närproducerade råvaror, vilket också märks på hennes matblogg.

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!