Spira

All mat smakar bra ute Bild: Anna-Karin Drugge

Lyx att äta ute

-All mat smakar bra ute, säger vår gästkock Ludvig Henningsson, som ändå gärna lyxar till det lite när maten ska lagas på trangiaköket.
Så stoppa undan burkspaghettin och den frystorkade köttgrytan – det blir trerätters middag vid sjön.

Kategorier: Recept 

- Jag är en bekväm person egentligen, säger Ludvig Henningsson när han lägger i ordning veden för att få den perfekta elden.

Det är kväll med omväxlande regn och sol vid Bäcksjön. I en kastrull över en gaslåga kämpar vattnet för att nå kokpunkten i snålblåsten. Förrätten är på gång. Det ska bli en trerätters middag i utemiljö, något som inte är ovanligt när det gäller Ludvig.

- Med dagens utekök kan du laga vilken mat som helst. Det handlar bara om hur mycket du vill bära och hur långt du ska gå.

Sin bekvämlighet lämnar Ludvig hemma i soffhörnan när han ger sig ut för att fiska och jaga. Det händer också att han ger sig ut och tältar mitt i smällkalla vintern.

- Jag ångrar mig alltid precis när jag ska ta mig ut, berättar han, men sedan finns det en tjusning med att släppa det bekväma. Fast jag tar ju med mig lite lyx ut ändå.

Guldkant på tillvaron

Ludvig tycker att det behövs lite guldkant på tillvaron efter en lång vandring eller andra strapatser. Det kan vara färskriven parmesanost på pastan eller gott vin till den nyfångade fisken.

Så har äntligen raviolisoppan kokat färdigt och serveras behändigt i kåsor. Medan vi avnjuter denna, i grunden enkla och goda förrätt ligger laxen i sin folie i glöden och doftar.

- Det är kul att laga mat, men framför allt är det kul att äta mat, säger Ludvig.

När vi äter vår lax direkt ur foliepaketen berättar han om hur det går i vågor det där med matinspirationen. Lite kladdiga blir vi efter varmrätten, men det problemet löser sig snabbt med hjälp av Ludvigs tvålblad som han halar upp ur en liten ask.

- Jag är nog lite prylfixerad, erkänner han när han tar fram sin portabla espressomaskin.

Vi avnjuter kaffet med smaskiga chokladpraliner och lyssnar till sprakandet från elden och vinden som tar tag i träden. Det här är ett friluftsliv jag skulle kunna vänja mig vid.



Förrätt - Raviolisoppa

Ingredienser

  • 1 paket tortellini eller ravioli fylld med parmaskinka
  • 2 paket Kelda sås Chili Lime

Gör så här:

4 personer

Koka raviolin enligt anvisningar på paketet. Häll av vattnet och tillsätt sedan såsen.

Värm såsen tillsammans med raviolin. Servera gärna med lite olivolja och hackad chili. 



Varmrätt - Lax i folie

Ingredienser

  • 4 bitar lax, ca 170 g styck
  • 1 citron
  • 8 medelstora potatisar
  • 4 medelstora morötter
  • 4 vårlökar
  • 1 fänkål
  • Olivolja
  • 3 dl skalade räkor, gärna färska
  • Dill
  • Aioli (köp eller hemgjord - se sep. recept)

Gör så här:

4 personer

Ansa och skölj grönsakerna. Skiva citronen tunt. Skiva potatis, morot samt fänkål i skivor av samma tjocklek.

Placera ut dubbla ark med ugnsfolie 40x40 cm. Smörj in med olivolja, lägg på citron, potatis och övriga grönsaker samt placera laxen ovanpå. Gör 4 paket och nyp ihop och täta paketen väl.

Placera paketen i glöden i ca 20 minuter.

Aluminiumpaketen kan även placeras i ugnen ca 25 minuter i 200 grader.

Räkorna, dillen och aiolin får gästerna lägga i sina paket vid servering.



Aioli

Ingredienser

  • 4st vitlöksklyftor
  • 3 äggulor
  • 2 ½ olivolja
  • ½ krm cayennepepper
  • salt
  • nymalen vitpeppar

Gör så här:

Skala och pressa vitlöken i en skål tillsammans med äggulorna.
Häll oljan droppvis i äggsmeten under konstant vispning.
Smaka av med salt och peppar när aiolin är tillräckligt tjock.

Efterrätt - Espresso med chokladpralin

Ingredienser

Gör så här:

Kräver portabel espressobryggare.

Koka upp vatten. Pumpa upp espressomaskinen till 16 bar, fyll upp med hett vatten och ladda maskinen med en espressopod.

Fyll sedan en liten kåsa med espresso och
servera tillsammans med lämplig choklad.

Senast uppdaterad: 3 maj 2010

Dela

Raviolisoppa

Bild: Anna-Karin Drugge

Lax i folie

Bild: Anna-Karin Drugge

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!