Spira

Bild: Anna Ågrahn

Rädda jorden? Rädda själen!

Det finns inga miljöproblem. Klimathot och utsläpp är liksom feber, symptom på något annat – kanske överkonsumtion och arrogans.
– Egentligen är miljöfrågan en moralisk och andlig fråga, säger Stefan Edman, biolog och författare som skrivit en väckelsebok i brevform tillsammans med Martin Lönnebo.

Kategorier: Andlig friskvård 

Hopp är knappast det ord som ligger närmast till hands när man tänker på hur isarna smälter, orkaner ödelägger livet för fattiga bönder och vattenbristen plågar hungriga magar. Ändå genomsyrar ett trotsigt och smittande hopp brevväxlingen mellan »en teolog som vet mycket om naturen och en biolog med intresse för andlighet« i boken Jordens och själens överlevnad.

Kanske är det inte för sent. Kanske kan vi göra bot och bättring och bygga en bättre värld. Martin Lönnebo och Stefan Edman inspirerar mig i alla fall att vara med och försöka. Deras dröm att kyrkan skulle bli världens största miljörörelse under 1990-talet uppfylldes inte. Den nu aktuella brevväxlingen började som ett sorgearbete.

- Jag tror nästan alltid att det ska gå väl, men när jag tänker på barn och barnbarn har jag så mycket skuld, berättar Martin Lönnebo, under ett offentligt samtal i Aula Nordica. Jag har länge haft sorg över framtiden. Då behöver man en tröstare, och Stefan är en enastående optimist.

Ro med två åror

Själv kallar sig Stefan Edman possibilist eftersom ordet optimist lätt känns platt, som om allt ordnar sig automatiskt. Possibilist kommer från engelskans possible, alltså möjligt.

Detta trots insikten att människans påverkan på klimatet är så dramatisk att utsläppen av koldioxid måste slå i taket senast år 2015 ("det är nästan imorgon"). Därefter måste utsläppen minska för att inte medeltemperaturen ska öka mer än två grader detta århundrade och klimatförändringen skena iväg bortom all kontroll. Stefan har gott hopp till ny teknik och ser som en viktig uppgift att lyfta fram och förstärka allt som är löftesrikt.

- Den tekniska utvecklingen med energisnålare bilar och nya bränslen går snabbt. Men om vi samtidigt fortsätter att stegra konsumtionen kommer snart de goda vinsterna att ätas upp, betonar han.

Tekniska lösningar räcker alltså inte, vi måste ro framtidsbåten med två åror - teknikens och etikens - annars snurrar vi runt på samma fläck, predikar Edman.

Han är oroad över shoppingkulturen som medelklassen i hela världen, exempelvis 300 miljoner indier, ägnar sig åt i försök att hitta bekräftelse på vem man är. Den överdrivna shoppingen är farlig på flera sätt. Förutom negativ miljöpåverkan skapar den stress och frustration. Dessutom visar studier att »lyckonationalprodukten« inte följer bnp-kurvan. Utöver en viss basal nivå, med liten guldkant, blir man helt enkelt inte lyckligare av pengar.

Lockas att försöka köpa lyckan

Martins och Stefans huvudpoäng är att den inre och yttre miljövården följs åt. Om vi inte räddar själen, kan vi inte rädda jorden. Förblindade av högmod, rädsla, girighet och hat kommer vi att förstöra den. Och det kan gå fort, skriver Martin Lönnebo i ett av sina brev. Att lära känna sig själv är därför grundläggande miljövård, hävdar han.

- Vår djupaste längtan är inte en längtan efter saker och ting, utan en längtan efter goda relationer med människor, naturen och Gud, säger han och berättar om sin dramatiska ökenvandring för många år sedan. När livet stod på spel tänkte ingen i ressällskapet på pengar eller ägodelar - istället såg de människorna där hemma framför sig. Erfarenheterna från alla samtal vid dödsbäddar säger samma sak - människan är en relationsvarelse. Ändå lockas vi att försöka köpa lyckan.

Förra årets klimatväckelse ska inte underskattas, tycker Stefan Edman. Ett nytt, positivt tänkande breder ut sig. Däremot kan inte allt ansvar läggas på individnivå.

- Idag är prylar billiga medan tjänster är dyra. Tjänstesektorn måste göras attraktiv för plånboken, säger han och puffar för kulturella aktiviteter som även är bra för själen.

Personligt ansvar och politiska reformer alltså. Lägg märke till det lilla ordet och. Det återkommer gång på gång i resonemangen. Det krävs teknik och etik. Inre och yttre miljövård. Dessutom vetenskap och religion. Stefan och Martin älskar både vetenskap och religion och tycker det är synd att det ofta framställs som de är varandras motsatser.

- De har olika funktioner, språk och syften och ska inte blandas ihop, men min vision är att det ska byggas en bro mellan dem, säger Stefan Edman.

Själv häpnar han när fysiker talar om de tal som formar världen: ljusets hastighet och tyngdkraften. Under sina föredrag tar han gärna med åhörarna på förundransutflykter från Vintergatans ytterkant in i kroppens minsta beståndsdelar. Förundran inför skapelsens skönhet och vishet gör oss ödmjuka och beredda att vörda och vårda.

- Vi är byggda av stjärnstoff med havets vatten pulserande i våra ådror. Bokstavligt talat.

Senast uppdaterad: 28 januari 2011

Dela

Stefan Edman och Martin Lönnebo.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!